Вијести, Свијет

Армија Доњецке Републике почиње формирање нових пет бригада

КИЈЕВСКЕ СНАГЕ ПОНОВО ПОКУШАЛЕ ДА СЕ ИЗВУКУ ИЗ ОКРУЖЕЊА – ОПЕТ НЕУСПЕШНО

  • Како је Украјинцима у „дебаљцевском котлу“, можда најбоље сведочи изјава једног од њихових команданата, Сергеја Мељничука, да је његов 25-ти батаљон у тешком положају јер муниције има за још 24 сата интензивних борби

        УСТАНИЦИ су спречили покушај опкољених украјинских снага да пробију њихову одбрану у рејону Дебаљцева.

        Ово је на брифингу саопштио званични представник Министарства одбране ДНР Едуард Басурин.

         „У рејону Дебаљцева је био покушај пробоја, који је успешно спречен“ – рекао је Басурин.

         „Ако рачунамо покушаје малих група да се извуку, њих је веома много – прецизирао је он.

        – А покушаја већих јединица је било четири“.

        Басурин изјавио је да су током претходног дана и ноћи украјинске снаге имале 22 погинула.

        Велики број украјинских војника који су препуштени судбини гине у хаотичним нападима украјинске артиљерије на претходно напуштена насељена места, казао је Басурин.

         „Услед неорганизованих напада украјинске артиљерије на напуштена насељена места гине велики број украјинских војника који су остављени тамо“ – рекао је Басурин.

        Басурин је јуче саопштио да су устаници 1. фебруара спречили покушај пробоја два конвоја с муницијом за украјинску војску у рејону Дебаљцева. При том, по његовим речима, из окружења су пуштена возила с рањеницима.

        Дебаљцево је град на граници Доњецке и Луганске области, где су концентрисане значајне снаге украјинских војника, према различитим подацима, од осам до десет хиљада војника.

        Устаници су га пре неколико дана опколили и предложили војницима да положе оружје.

        Као одговор, украјински војници су разјарено почели да гранатирају Доњецк, где има све мање неоштећених зграда. Зато се народ моли Богу да заштити њихове домове, чак организује око њих литије.

        Како је саопштио Басурин, током јучерашњег гранатирања насељених места у ДНР од стране украјинске војске погинуло је 11 цивила.

         „Погинуло је 11 цивила, рањено је 42 људи, током ноћи је број погинулих порастао за седам људи, а рањених – за четири“ – истакао је Басурин.

        У међувремену, украјинска војска повећава своје присуство на линији фронта у рејону Доњецка, изјавио је председник ДНР Александар Захарченко.

         „Украјинска војска наставља да појачава снаге на линији фронта у рејону Доњецка. Приметили смо премештање технике и војника“ – казао је он.

        Према подацима обавештајних служби устаника, у Кураховку (13 километара западно од Доњецка) пребачена је јединица украјинске војске која броји више од 400 људи. Она се стационирала у школи.

        Синоћ су бандеровци у тајности постављали противтенковске и противпешадијске мине на источном крају села Первомајскоје (10 километара северозападно од Доњецка).

        Заштитници Донбаса су упадима водили борбе за задржавање контроле над стратешки важним путем Артјомовск-Дебаљцево.

        Јединице устаника су делимично блокирале са североистока Чернухино и настављају борбе за контролу над селом, тукући својом артиљеријом украјинске ватрене тачке.

        На луганском правцу је током ноћи примећен долазак у рејон места Плотина (23 км северно од Луганска) долазак две украјинске механизоване чете, од којих је једна тенковска.

        Ту су положаји устаника и цивилни објекти гађани три пута.

        У ДНР је председник те непризнате републике Александар Захарченко објавио намеру формирања пет додатних бригада.

         „Планирамо да формирамо пет додатних бригада, од тога три мотострељачке.

Александар Захарченко

Александар Захарченко

Имамо довољну базу за обуку бораца. Мислим да ћемо то успети да урадимо до пролећа“ – казао је Захарченко.

Како је Украјинцима у „дебаљцевском котлу“, можда најбоље сведочи изјава једног од њихових команданата, Сергеја Мељничука, да је његов 25-ти батаљон у тешком положају јер муниције има за још 24 сата интензивних борби.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *