Вијести, Свијет

Армија ДНР ослободила 223 заробљена припадника Националне гарде Украјине

КОНОНОВ ПРИВРЕМЕНО ЗАБРАНИО РАЗМЕНУ ЗАРОБЉЕНИКА – УКРАЈИНЦИ КОД СТАРОБЕШЕВА МАСАКРИРАЛИ СВОЈЕ

        УСТАНИЦИ су у ноћи на 31. август предали украјинској страни 223 заробљена војника и припадника Националне гарде Украјине, саопштио је штаб ДНР.

        Међутим, министар одбране ДНР, Владимир Кононов, у међувремену је привремено забранио ослобађање заробљених Укрјинаца и своју наредбу објаснио овако:

         „Обратиле су ми се мајке петорице момака које украјинска Служба државне безбедности држи и већ девет дана их не ослобађа. Зато размене заробљеника – док се то не реши – неће бити. Независно од овога, наредио сам да буду пуштени сви украјински војници који су били регрутовани, а нису старији од 20 година. И они су испаљивали пројектиле на наше градове, али су то радили као војници – извршавајући наредбе. Пуштени су сви такви који су пристали да положе оружје“.

        Како се наводи у саопштењу штаба, током борби код Старобешева (село на југоистоку Доњецке области) устаници су уништили по два тенка и борбена возила пешадије Националне гарде. Разоружано је 198 украјинских војника.

        Најжалоснију судбину имао је украјински батаљон опкољен код Старобешева. Добар део његових припадника побили су – своји.

        Борац Армије ДНР познат као „Пастор“ посведочио је:

         „Наша јединица је по наредби блокирала део фронта где се очекивао пробој опкољене украјинске 93-ће дњепропетровске бригаде. Испоставило се да ту бригаду у унуташњем обручу држе зликовци из Десног сектора. Међу онима које смо ту заробили је и један украјински пуковника. Он је испричао да су им секторовци поставили заседу и доста побили. Тврди да су од свих који су упали у заседу преживела само три официра и 20 војника“.

Армија ДНР ослободила 223 заробљена припадника Националне гарде Украјине

Армија ДНР ослободила 223 заробљена припадника Националне гарде Украјине

На југоистоку Украјине ослобођена су места Ореховка и Шолковаја Протока. Устаници су се утврдили у селима Фабричноје и Петро-Николајевка.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *