Вијести, Свијет

Армија ДНР код „проклетог Иловајска“ заробила 700 украјинских војника

ТУРЧИНОВ ЗАТРАЖИО ОД ПЕТРА ПОРОШЕНКА ДА ОБЈАВИ „ДАН ЖАЛОСТИ ЗА ПОГИНУЛИМ КОД ИЛОВАЈСКА“

  • Вођа ултранационалистичког Десног сектора Дмитриј ЈАРОШ: За поразе су криви и нестручност неких генерала који командују операцијама и незадовољавајуће материјално-техничко снабдевање јединица на фронту. Већи део оклопне технике не губимо због тога што је напуштају посаде, већ зато што је неисправна – или не може да се креће или да пуца

        

ОДРЕДИ Доњецке Републике заробили су током протекла два дана око 700 украјинских војника. Чак 80 одсто заробљавања догодило се по завршетку борби за Иловајск где су украјинске снаге претрпеле један од својих највећих пораза.

         Ову бројку је саопштио на конференцији за штампу у Кијеву Владимир Рубан, шеф Центра за размену заробљеника. При том је исход украјинског напада на Иловајск назвао „катастрофом“.

         Нешто пре Рубана, портпарол украјинског Савета за националну безбедности и одбрану, Андреј Лисјенко, рекао је само оволико:

          „Ситуација код Иловајска ванредно је тешка. Не бих да говорим о подробностима све док не буде завршена операција извлачења наших снага из обруча. Кривци за ситуацију биће кажњени“.

         Ни Рубан ни Лисјенко нису открили колико су снаге хунте имале погинулих у борбама за Иловајск, али је спикер Врховне Раде, Александар Турчинов, већ затражио од Петра Порошенка објави „дан жалости за погинулим код Иловајска“.

         Део истине о „проклетом Иловајску“ открио је вођа украјинске ултранационалиситичке полувојне формације Десни сектор Дмитриј  Јарош.

         Изјавио је да су „специјални одреди“ те организације имали значајне губитке на југоистоку Украјине.

          „Током последњих недеља, у тешким борбама код Саур-Могиле,  Амвросијевке, Старобешева и проклетог Иловајска изгубили смо око 30 наше браће из Десног сектора који су били додељени добровољачким батаљонима „Дњепар“ и `Донбас`“ – истакао је Јарош.

         Као један од узрока пораза, Јарош је навео „низак морално-психолошки ниво, одсуство борбеног духа и дисциплине неких припадника Оружаних снага Украјине“ и „панични страх у високим кијевским кабинетима добровољачког покрета“.

         Вођа Десног сектора истакао је такође „нестручност неких генерала који командују операцијама“, и „незадовољавајуће материјално-техничко снабдевање јединица на фронту“.

         По његовим речима, недовољно су наоружане не само добровољачке јединице, већ и Оружане снаге Украјине.

          „Већи део оклопне технике не губимо због тога што је напуштају посаде, већ зато што је неисправна – или не може да се креће или да пуца“ – нагласио је Јарош.

Армија ДНР код „проклетог Иловајска“ заробила 700 украјинских војника

Армија ДНР код „проклетог Иловајска“ заробила 700 украјинских војника

Према подацима Информационог бироа армије југоистока Украјине, губици украјинских снага у ноћи на 31. август износили су око 120 људи (мртви и рањени).

Разоружано је и заробљено 200 украјинских војника, наводи Информациони биро.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *