Вијести, Свијет

АП: ЦИА регрутовала агенте у Гвантанаму

Gvantanamo

Део затвореника у Гвантанаму, ухапшених после терористичког напада 11. септембра 2001, ЦИА претворила у двоструке агенте, тврди АП. Америчка агенција наводи да су двоструки агенти слани у њихове земље како би помагали САД у откривању и елиминисању терориста.

Америчка агенција ЦИА део затвореника у Гвантанаму, ухапшених после терористичког напада 11. септембра 2001.године, претворила је у двоструке агенте и послала их у њихове земље како би помагали САД у откривању и елиминисању терориста, навели су неименовани активни и бивши званичници САД, преноси АП.

Иако је тај програм завршен 2006. године, око десетак активних и бивших америчких званичника описало је за АП начин на који је функционисао програм, а сви интервјуисани говорили су под условом да остану анонимни јер нису били овлашћени да у јавности говоре о том тајном програму.

ЦИА је затвореницима обећала слободу и сигурност за њихове породице, као и милионе долара са тајних рачуна агенције, наводи АП и додаје да је то био ризичан потез јер су званичници знали да постоји могућност да се неки од затвореника предомисе и постану опасност за Американце.

Десетине затвореника било је процењенивано, али само неколицина њих, који су потицали из различитих земаља, претворени су у шпијуне који су потписали уговоре са агенцијом.

То је за агенцију био прихватљив ризик у опасном послу, док је за америчку јавност, која није била обавештена о том програму, то била једна од многих тајних активности које влада учинила у њено име.

Програм је био припреман у тајном објекту удаљеном неколико стотина метара од канцеларија администрације затвора у кубанском заливу Гвантанамо, где је осам малих викендица било скривено иза гребена обраслог у шипражје и кактус.

Неки од учесника у програму помогли су агенцији да пронађе и убије многе водеће оперативце терористичке мреже Ал Каида, док су неки престали да достављају корисне информације и ЦИА је изгубила контакст са њима, пише АП.

Портпарол ЦИА Дин Бојд одбио је да коментарише тврдње америчке агенције.

Из америчке владе потврђено је да се око 16 одсто бивших затвореника Гвантанамо поново укључило у борбу против Америке, док неки званичници сумњају у тај број и мисле да је он већи за 12 одсто.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *