Свијет

Антигва и Барбуда уводе санкције САД?!

ANTIG

Карипска држава Антигва и Брбуда планирају да уведу санкције САД дозволом скидања филмова, музике или заштићених робних марки без плаћања накнаде ауторских права.

Малена карипска државица Антигва и Барбуда планира да у понедељак обавести Светску трговинску организацију да планира увести санкције Сједињеним Државама, тако што ће дозволити скидање америчких филмова са интернета без плаћања накнаде за ауторска права.

Разлог спора једне супер силе и малене карипске државице лежи у клађењу, јер су САД објавиле раније да се на клађење неће примењивати правила Светске трговинске организације, када је клађење преко интернета у САД било забрањено.

Антигви су понуђени одговарајући приступи неким другим услугама, што се овој државици није свидело па је покренут судски спор који је Антигва добила.

Тиме је стечено право да ова мала државица од 70.000 становника САД- у узврати санкцијама, а пошто нису успели да промене став Вашингтона претњом забране увоза америчких производа окренули лист па ће искористи против САД интелектуална права.

Адвокат Антигве Марк Мендел одбија да каже каква ће реакција Антигве бити, али се размишља искориштавање ауторских права, патената и заштићених робних марки, то би значило да се отвори посебна интернет страница за скидање америчких филомова без плаћање накнаде за ауторска права.Иначе вредност санкција износи 21 милион долара годишње.

Упитан дс ли је наплаћивање једног цента за скидање заштићеног садржаја са интернета могућност како би Антигва испунила свој циљ, одговорио је: ‘То је једна од могућности, рекао је Мендел’.

Коментариши чланак

Коментара