Вијести, Свијет

Американци у Тексасу организовали изложбу карикатура Мухамеда, али избегли париски масакр

ИЗБОР НАЈБОЉЕ КАРИКАТУРЕ У РЕЖИЈИ УДРУЖЕЊА КОЈЕ СЕ ПРОТИВИ ИСЛАМИЗАЦИЈИ АМЕРИКЕ

  • Напад на изложбу извела двојица Американаца-муслимана – Надир Суфи (34)  и Елтон Симпсон (30). Пуцали из аутомата, ранили једног припадника обезбеђења, али их је полиција ликвидирала
  • Портпарол Беле куће, Џош ЕРНЕСТ: Повређена верска осећања не могу бити оправдање за насиље. По мишљењу председника Барака Обаме, нема ни једне форме људског самоиспољавања која би смела да буде толико увредљива за друге да би оправдавала акте насиља. То важи и за уметничке производе

        АМЕРИКАНЦИ као да ништа нису научили на француском искуству, односно – масакру у редакцији сатиричног недељника „Шарли Ебдо“.

        У изложбеном центру града Гарленда, у Тексасу, организовали су конкурс за најбољу карикатуру исламског пророка Мухамеда. Надметање је организовала Америчка иницијатива за заштиту слободе.

        То је дало прилику двојици Американаца-муслимана – Надиру Суфију (34)  и Елтону Симпсону (30) – да узму ствари у своје руке. Довезли су се аутомобилом до ограде (иза које је трајао конкурс) и почели да пуцају из аутомата.

        Ранили су припадника обезбељења изложбеног центра, а обојицу је потом ликвидирала полиција. У њиховом аутомобилу пронађена је муниција.

        Како је објавио The Washington Post, полиција утврђује да ли су Суфи и Симпсон били повезани са Исламском државом или неком другом екстремном организацијом.

        На самом конкурсу у Гарленду, за прво место је награда била 10.000 долара, а изложено је неколико стотина карикатура на којима је представљен Мухамед.

        Америчка иницијатива за заштиту слободе на свом званичном сајту не крије да је противник „исламизације Америке“.

        Изложба карикатура у Гарленду одржава се под јаким обезбеђењем.

Увиђај у Гарленду

Увиђај у Гарленду

Портпарол Беле куће, Џош Ернест, изјавио је поводом пуцњаве у Гарленду да „повређена верска осећања не могу бити оправдање за насиље“.

„По мишљењу председника Барака Обаме, нема ни једне форме људског самоиспољавања која би смела да буде толико увредљива за друге да би оправдавала акте насиља. Ово важи и за уметничке производе“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *