Вијести, Свијет

Американци шпијунирали Шредера да би дошли до кључних људи око Путина

NSA НАСТАВИЛА ДА ПРЕСРЕЋЕ ЊЕГОВЕ РАЗГОВОРЕ И ПРЕПИСКУ И НАКОН ШТО ВИШЕ НИЈЕ БИО КАНЦЕЛАР

        АМЕРИКАНЦИ су шпијунирали бившег немачког канцелара Герхарда Шредера у нади да ће се тако „пробити“ до кључних људи око Владимира Путина.

        Ово је објавио високотиражни лист Билд, уз наглашавање да Шредер, управо зато, није прислушкиван само док је био на челу немачке владе, него и након што је напустио функцију канцелара.

        У главној улози је, наравно, била главна централа америчке  електронске шпијунаже – Агенција за националну безбедност (НСА).

        Његови разговори су пресретани, акао и његова електронска преписка.

        Немачки лист не наводи – колико су Американци имали вајде од шпијунирања претходника Ангеле Меркел. Ни у време док је водио владу у Берлину, нити касније када је за њих постао „потенцијални канал према Путину“.

        Путина и Шредера повезују пријатељски односи. Руски лидер је у априлу прошле године присуствовао свечаном пријему у част Шредеровог 70-ог рођендана. Та свечаност је одржана у познатом Јусуповском дворцу у Санкт Петербургу, а присуствовали су јој, поред осталих, и шеф Газпрома Алексеј Милер и високи функционер „Росњефти“ Матиас Варниг.

Герхард Шредер

Герхард Шредер

Шредер је положај канцелара напустио 2005-те, а већ у марту 2006-те дошао је на чело компније Северни ток АГ коју контролише Газпром.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *