Вијести, Свијет

Американци ради спасавања Ирака пружају руку Асаду?

ИЗГЛЕДА ДА ПРЕВАГУ У ВАШИНГТОНУ ДОБИЈАЈУ ОНИ КОЈИ ВЕРУЈУ ДА СУНИТИСКИ ЕКСТРЕМИТИЗАМ ТРЕБА ЗАУСТАВЉАТИ ПО СВАКУ ЦЕНУ

         АУТОРИТЕТНО америчко интернет-издање The Daily Beast објавило је да се у Белој кући размишља о сарадњи са влашћу сиријског председника Башара Асада ради спасавања Ирака!

         Уз наглашавање: да међу најближим сарадницима и саветницима Барака Обаме постоји подела око главног питања: треба ли због Ирака одустајати од досадашњег главног блискоисточног циља – Асадовог свргавања? Другим речима: треба ли се супротстављати сунитском Исламском Емирату Ирака и Леванта, поготово по цену фактичке алијансе са шиитским режимом у Багдаду?

         The Daily Beast тврди да му је „Обамин човек” задужен за Ирак дословно рекао: „Свако ко сада позива на смену режима у Сирији – просто је слеп пред догађајима у протеклих десет година. Јер, већ имамо и фактички пад источне Сирије и раст екстремизма у целом региону који само у Ираку доводи до 30-50 акција терориста-самоубица”.

         Исти „Обамин човек” је открио да су представници Беле куће, укључујући заменика помоћника председника САД за националну безбедност Тониј Блинкена, још крајем прошле године указивали да нарастајући исламски екстремизам води „приближавању интереса САД, Русије и њихових савезника у владама Ирана и Сирије”.

         Наводно је Блинкен већ у уском кругу изговорио: „Русија је дубоко заинтересована да се не појави екстремистичка Сирија. То желе и многи суседи Сирије, а и САД желе да избегну такву будућност”.

         The Daily Beast објављује и упозорење потпредседника Ирака Тарека ал-Хашимија, лидера сунитске Исламске партије који живи у изгнанству у Турској, да ће помагање власти у Багдаду и окретање Асаду бити нове грешке Вашингтона.

Американци ради спасавања Ирака пружају руку Асаду?

Американци ради спасавања Ирака пружају руку Асаду?

„САД морају остати барем неутралне. Помагањем режиму ал-Маликија – Америка улази у нови низ фаталних грешака. Стаје на страну шиита Маликија и Асада, а окреће се против арпаских сунита”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *