Вијести, Свијет

Американци признају да их плаши кинеска надзвучна крстарећа ракета YJ-18

ПОСЕБАН РАЗЛОГ ЗАЗИРАЊА ЈЕ ТО ШТО АМЕРИЧКА РАТНА МОРНАРИЦА НЕМА СВОЈУ ТАКВУ РАКЕТУ

          ПОЈАВА у наоружању Кине надзвучне крстареће ракете променила је однос снага у Азијско-Пацифичком региону и присилила Пентагон да на нови начин процењује војни потенцијал Пекинга – објавио је The National Interest.

          Реч је о кинеској ракети YJ-18 која је недавно била укључена и у извештај америчке војно-поморске обавештајне службе, а убрзо потом и у годишњи извештај Пентагона о војној моћи Кине.

          Аутор текста у The National Interest наглашава да ни у једном ни у другом извештају нису указане карактеристике YJ-18 за коју је само написано да представља „значајан корак напред”.

          Исти аутор је притом посебно нагласио: „Страховања мора изазивати нарочито околност да ратна морнарица САД не располаже надзвучном противбродском крстарећом ракетом”.

          The National Interest својим читаоцима предочава да је YJ-18 модификација руске ракете Сlub и додаје: „Кина је добила приступ систему Club након што је од Русије купила подморнице пројекта 636 класе „кило”, а то је било још пре десет година”.

Американци признају да их плаши кинеска надзвучна крстарећа ракета YJ-18

Американци признају да их плаши кинеска надзвучна крстарећа ракета YJ-18

Америчко издање је закључило: „Кина при решавању различитих поморских спорова може користити ракету YJ-18, ослањајући се на руско искуство у коришћењу тог оружја које је Москви обезбедило доминацију у Црноморском региону”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *