Вијести, Свијет

Американци прислушкивали Кола и Шредера, а око Меркелове –125 кључних телефона

ПРИСЛУШКИВАНИ И БРОЈЕВИ КОЈЕ НЕМАЧКА КАНЦЕЛАРКА И ЊЕН ШЕФ КАБИНЕТА КОРИСТИЛИ ДО 2013.

         ВИКИЛИКС је данас објавио нову листу телефонских бројева у Немачкој који су доказ да су били мета прислушкивања америчке Агенције за националну безбедност (НСА), а били су телефони блиских сарадника канцеларке Ангеле Меркел и канцеларија канцеларке.

         Викиликс тврди да су Американци прислушкивали 125 клучних телефонских борјева у немачком државном врху, укључујући лични број Меркелове, телефоне њених помоћника и сарадника њеног апарата.

         Прислушкивани су такође кључни сарадници немачких канцелара Хелмута Кола и Герхарда Шредера, претходника Меркелове.

         Под најстриктнијом паском су били шефови владиног апарата задужени за економску, финансијску, спољну и безбедносну политику, као и немачки руководиоци који су координирали рад обавештајних и специјалних служби.

         Данашња објава уследила је недељу дана пошто је Викиликс објавио листу телефонских бројева за коју је рекао да показује да су мета прислушкивања НСА били званичници у разним другим немачким министарствима.

         Ово је подгрејало бојазни о америчком шпијунирању у Немачкој након извештаја пре две године да је мета прислушкивања био телефон немачке канцеларке, пренео је АП.

         На листи 56 делимично редигованих телефонских бројева, налази се број телефона који се приписује Роланду Пофали, шефу кабинета Меркелове од 2009-2013, као и број канцеларке, за који Викиликс наводи да га је користила, до 2013.

Канцеларка Ангела Меркел

Канцеларка Ангела Меркел

Викиликс је објавио и документа, за која наводи да се заснивају на извештајима НСА о прислушкивању, укључујући један из 2009. у коме су изнети детаљи ставова Меркелове и међународној финансијској кризи и још један из 2011. у коме су сумирана мишљења саветника о плановима за фонд за спасавање еврозоне.
Засад нема коментара немачке владе о најновијој објави Викиликса.

(Танјуг – Факти)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *