Вијести, Свијет

Американци прете Москви новим санкцијама због посла с Ираном

РУСИЈА СПРЕМНА ЗА БАРТЕР: ИСПОРУКЕ ЖИТАРИЦА И ИНДУСТРИЈСКИХ ПРОИЗВОДА ИРАНУ У ЗАМЕНУ ЗА НАФТУ

        САД би могле да појачају санкције против Русије, уколико буду сматрале да је посао између Техерана и Москве по принципу роба за нафту у супротности са санкцијама против Ирана, изјавила је портпарол Стејт департмента Џенифер Псаки.

         „Знамо за преговоре између Русије и Ирана, који се тичу различитих области економске сарадње. Наставићемо да пратимо развој тих разговора. Немамо конкретне детаље. Уколико буду закључени послови обухваћени санкцијама, предузећемо одговарајуће мере. Али, не можемо то да радимо апстрактно“ – рекла је Псаки.

        Министар за економски развој РФ Алексеј Уљукајев изјавио је 30. новембра да ће ускоро почети испоруке житарица и индустријских производа Ирану у замену за нафту. САД су раније већ претиле Русији новим санкцијама због нафтног посла са Ираном.

        Иран се 2012. године суочио са санкцијама САД и ЕУ, које су значајно ограничиле могућности за продају нафте у иностранству.

        Разлог за такву одлуку био је наставак рада Ирана на нуклеарном програму.

        Европљани и Американци сумњиче Иран да прави сопствено нуклеарно оружје, али Иранци негирају те тврдње и истичу да је њихов нуклеарни програм искључиво цивилне природе.

Представница Стејт департмента САД Џенифер Псаки

Представница Стејт департмента САД Џенифер Псаки

У овом тренутку „шесторка“ међународних посредника (САД, Кина, Велика Британија, Русија, Француска, Немачка) воде преговоре о систему гаранција да је у питању искључиво цивилни нуклеарни програм Ирана у замену за потпуно постепено укидање међународних санкција.

Првобитно је било планирано да се споразум састави до 24. новембра, али разлике у мишљењу нису превазиђене до предвиђеног датума, па су преговори продужени.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *