Вијести, Свијет

Американци обећавају „преломни моменат” у Ираку тек кроз три године

ВОЈНИЦИ САД ПРВИ ПУТ УЧЕСТВОВАЛИ У КОПНЕНОЈ БИЦИ – ЗВАНИЧНИ БАГДАД НЕЗАДОВОЉАН

         АМЕРИЧКИ војници први пут су се сукобили са муџахединима Исламске државе.

         Како је објављено, узели су учешћа у контранападу ирачких владиних снага на положаје ИД у близини војне базе Ајн-ал-Асад у западној провинцији Ал-Анбар.

         Похвалили су се, наравно. Тврде да – додуше, уз подршку F-18 – нанели осетне губитке припадницима ИД и помогли да буду одбачени од поменуте базе у којој се налази око сто војних саветника и инструктора из САД.

         Одбор ирачког парламента за безбедност и одбрану назвао ве ову акцију Американаца „недопустивим кршењем споразума Багдада и Вашингтона у сфери безбедности”.

         Члан тог одбора Маџид ал-Гарауи изјавио је: „Чињеница да су учествовали у борбама, само је потврдила да ти људи нису војни инструктори и саветници већ учесници у борбама. Повешћемо истрагу о томе”.

         Нешто касније је портпарол Пентагона, контраадмирал Џон Кирби, саопштио је да су Американци у досадашњим ваздушним налетима наводно ливидирали „низ лидера терористичке групације Исламске државе, укључујући и средњи командни ниво и високо рангиране”.

         Кирби је овоме додао: „Сматрамо да ови губици озбиљно смањују командне могућности Исламске државе и њену контролу над операцијама против снага безбедности Ирака и курдских локалних јединица”.

Американци обећавају „преломни моменат” у Ираку тек кроз три године

Американци обећавају „преломни моменат” у Ираку тек кроз три године

Командант америчке операције против Исламске државе, генерал Џејмс Тери, признао је да ће „преломни моменат у борби против ИД бити достигнут најраније кроз три године”.

При том је указао да су положаји и базе Исламске државе од 8 августа бомбардоване преко 1360 пута. Нагласио је да су Курди за исто време од ИД преотели око 100 квадратних километара територије и ставили је под своју контролу.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *