Вијести, Свијет

Американци купили петину државног дуга Украјине

Ukraine-Russia gas delivery crisis

Кијев – Инвестициона компанија Franklin Templeton Investments је откупила око 20% државног дуга Украјине, саопштио је The Financial Times. Укупна вредност купљених украјинских хартија од вредности је крајем августа износила $5 милијарди. У компанији Franklin Templeton Investments нису желели да коментаришу ову вест.

Агенција Fitch је 8. новембра снизила кредитни рејтинг Украјине до нивоа „В“ са негативном прогнозом, а то је равно нивоу „смеће“.

Moody’s је у септембру снизио рејтинг Украјине до „Caa1“, прогноза је, такође, била негативна. Вероватноћа да се Кијев одрекне својих дугова је, према оценама инвеститора, 10%.

Украјина више не купује гас од Русије

„Нафтогас Украјине“ је престао да купује гас од руског концерна „Гаспром“. То је саопштила агенција „Интерфакс“, позивајући се на податке Централне диспечерске управе енергетског комплекса (ЦДУ ТЕК).

Према информацијама ЦДУ ТЕК, украјинска државна компанија је у октобру добила 3,2 милијарде кубних метара руског гаса, или у просеку по 104 милиона кубних метара дневно. 6-7. новембра је куповина гаса смањена до 9 милиона кубних метара дневно, а од 8. новембра је у потпуности стала.

У „Гаспрому“ и „Нафтогасу“ још увек нису коментарисали саопштења информационих агенција.

Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *