Вијести, Свијет

Америчко нуклеарно оружје је претња и самој Америци

МОДЕРНИЗАЦИЈА НУКЛЕАРНОГ АРСЕНАЛА КОШТАЋЕ САД У НАРЕДНЕ ТРИ ГОДИНЕ БИЛИОНА $

  • Четврти амерички мит – да је нуклеарно оружје само по себи безопасно и да су несрећни случајеви (приликом руковања њиме) крајње ретки – The National Interest је оповргао податком: од 1950. до 1968. – најмање 1.200 „комада” нуклеарног оружја било је у епицентру изузетно опасних инцидената
  • Године 1980. је немар довео до експлозије нуклеарне ракете у Арканзасу, а 1960. су две атомске бомбе пале на Северну Каролину и само чудом нису експлодирале. Њихова укупна моћ била је 260 пута већа од снаге бомбе бачене на Хирошиму

         НУКЛЕАРНО оружје САД изискује велике трошкове, а представља претњу и самим Сједињеним Државама.

         Нуклеарно оружје САД тешко да ће икад бити искоришћено  и не помаже да Вашингтон изађе на крај са главним опасностима.

         Обе ове процене, односно упозорења – објавио је амерички часопис The National Interest који издаје политиколошки Никсонов центар. Истовремено је оспорио све америчке митове о властитом нуклеарном (стратешком) арсеналу.

         Првим митом је назвао тврдње да је нуклеарно оружје врхунски приоритет националних Оружаних снага. Ово је пре неки дан поновио и министар одбране Чак Хејгел а The National Interest – не без ироније – указује да је оно потпуно непримењиво и против Исламске државе, и против побуњеника у Авганистану, и портив вируса Ебола, а и оружаном конфликту у Украјини.

         Часопис из овога извлачи закључак: главну улогу играју класично наоружање, медицинска помоћ (рањенима) и дипломатија, па зато и заслужују да имају приоритет у одбијању актуелних, а и будућих претњи САД и њиховим савезницима.

         А још се значај нуклеарних арсенала са завршетком хладног рата осетно смањио.

         Други мит је – тврди часопис – да је могућност (реалност) примене нуклеарног оружја од стране САД данас већа него што је била у време хладног рата.

         The National Interest је у овом контексту цитирао бившег другог човека Стратешке команде САД, генерал-потпуковника Џејмса Коваљског, који је 2013. рекао да је руски нуклеарни удар по Америци толико мало вероватан да тешко има смисла о њему уопште говорити. Нагласио је да то потврђују и размере самих арсенала.

         При том је подсетио да су САД  и СССР у време хладног рата располагали са 35.000, односно 45.000 „јединица нуклеарног оружја”, а да сада две стране имају приближно по 5.000 бојевих глава. Па додао: да се у САД размишља о смањивању тог арсенала на 900 или чак до 311 „глава”.

         The National Interest тврди да је трећи мит – да нуклеарно оружје уопште није нарочито скупо – веома раширен. Најбољи деманти је – наглашава амерички часопис – то што ће његова модернизација током само три наредне године коштати приближно билион долара! А још ратна авијација и ратна морнарица траже додатне суме за куповину нових нуклеарних ракета.

         Четврти мит је: да нуклеарно оружје само по себи безопасно  и да су несрећни случајеви (приликом руковања њиме) крајње ретки. Да би ово оповргао The National Interest је навео: од 1950. до 1968. – најмање 1.200 „комада” нуклеарног оружја било је у епицентру изузетно опасних инцидената.

         Године 1980. је немар довео до експлозије нуклеарне ракете у Арканзасу, а 1960. су две атомске бомбе пале на Северну Каролину и само чудом нису експлодирале. Њихова укупна моћ била је 260 пута већа од снаге бомбе бачене на Хирошиму.

         The National Interest из овога закључује: „Што је већи арсенал – то је скупљи у одржавању, а утолико је већи и ризик да ће доћи до хаварије”.

         Пети мит је да новац може решити  све проблеме повезане са нуклеарним арсеналом САД, а The National Interest упозорава: долари нису у стању да подигну морални дух нити да усаврше управљање америчким нуклеарним снагама.

Америчко нуклеарно оружје је претња и самој Америци

Америчко нуклеарно оружје је претња и самој Америци

„Веома је тешко како ваља одржавати резерве смртоносног оружја намењеног за сукоб са СССР који више не постоји а које још и никада неће бити искоришћено” – закључио је The National Interest.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *