Вијести, Свијет

Амерички сенатори траже да Вашингтон финансира и „евромајдан“ у Москви

ЧАК СУ И СМЕШНИ: ПРЕДВИДЕЛИ И ПОВЕЋАЊЕ „КУЛТУРНО-ОБРАЗОВНЕ РАЗМЕНЕ СА ШЕФОВИМА РУСКЕ ОПОЗИЦИЈЕ“

  • Предлажу да од 2015. па до избора у Русији 2018. године, „за развој демократских процеса“, буде издвајано десет милиона долара годишње
  • Знатан део тих средстава био би потрошен на „развој опозиционих медија, финансирање антикорупцијских програма, као и јачање политичких и организација цивилног друштва“

          АМЕРИЧКИ сенатори припремили су закон о издвајању новца за руски „евро-Мајдан“ и свргавање Владимира Путина најкасније до 2018. године.

         Група од 26 републиканских сенатора упутила је у редовну процедуру закон који предвиђа несметано „финансирање демократије“ у Русији, с циљем свргавања власти, што се неколико пута отворено наглашава у самом тексту.

         Према предлогу закона, који подржавају и познати противници Кремља Џон Мек Кејн и Линдси Грејем, Русију очекују не само нове санкције, већ и јачање офанзивних војних капацитета и велике војне вежбе NАТО савеза у кључним регијама земаља које граниче са руском територијом.

         Предвиђено је и повећање „културно-образовне размене са шефовима руске опозиције“.

         Амерички сенатори предлажу да од 2015. па до избора у Русији 2018. године, „за развој демократских процеса“, буде издвајано десет милиона долара годишње.

         Знатан део тих средстава био би потрошен на „развој опозиционих медија, финансирање антикорупцијских програма, као и јачање политичких и организација цивилног друштва“.

         Документ је објављен на службеним страницама америчког Конгреса под називом „Закон о спречавању агресије Русије у 2014.“

         Обимни текст који дефинише најситније детаље америчке спољне политике према Русији већ је прошао два читања.

         С обзиром на састав Одбора за спољну политику Конгреса и чињеницу да републиканци у Конгресу чине већину, овај нацрт има реалне шансе да ступи на снагу до краја године.

Амерички сенатори траже да Вашингтон финансира и „евромајдан“ у Москви

Амерички сенатори траже да Вашингтон финансира и „евромајдан“ у Москви

Закон предвиђа и друге аспекте притиска на Русију – јачање војних снага у Европи, „посебну улогу Пољске, Молдавије и Грузије“ те „нужност промене енергетске политике ЕУ“.

Срна

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *