Вијести, Свијет

Америчка десантна дивизија крајем августа на аеродромима Бугарске

НИКОЛОВ: ДО КРАЈА 2015. ИМАЋЕМО ПРЕКО 70 ВОЈНИХ ВЕЖБИ И ТРЕНИНГА СА АРМИЈОМ САД

          БУГАРСКА  и Сједињене Државе ће проширити војну сарадњу – саопштено је у Софији у којој је боравио командант Копнених снага САД  у Европи Фредерик Хоџс.

          Бугарски начелник одбране – вице-адмирал Румен Николов – после сусрета са Хоџсом оценио је да је чланство његове земље у НАТО незамисливо без сарадње са другим државама-чланицама алијансе и подвукао – да је садејство оружаних снага Бугарске и САД „темељ чланства“.

          Открио је да су армије две земље за протеклих девет година имале преко 200 заједничких вежби, тренинга и других видова заједничких припрема и обуке. Подвукао је да ће их до краја 2015. бити преко 70.

          Хоџс је саопштио да ће се Бугарска крајем августа укључити у војне маневре „Брзи одговор“ који ће бити одржани на територијама Немачке и Италије. Прецизирао је да ће америчка ваздушно-десантна дивизија САД у оквиру тих маневара користити бугарске војне аеродроме код Балчика и Тенева.

Командант Копнених снага САД  у Европи Фредерик Хоџс

Командант Копнених снага САД у Европи Фредерик Хоџс

Нешто раније, Хоџс је најавио да ће САД у источноевропске чланице НАТО упутити војне експерте чији ће задатак бити да нађу базе за америчке тенкове и другу војну технику.

Има индиција да је Хоџс стигао у Бугарску управо ради привођења крају рада на том „питању“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *