Вијести, Свијет

Америци и даље пријети банкрот

142038

ВАШИНГТОН – Амерички представнички дом усвојио је приједлог закона о привременом финансирању владе, који су демократе оцијениле као неприхватљив, само два дана прије могућег банкрота државе.

Републиканска већина у Представничком дому усвојила је мјере којима је предвиђено финансирање државе до 15. децембра, а на годину дана одгођена је примјена кључних елемената реформе здравственог система, као и укидање пореза на медицинску опрему.

Демократе предсједника Барака Обаме, које имају већину у Сенату, већ су поручиле да ће одбацити такав приједлог закона о продужењу привременог финансирања владе, а Бијела кућа је издала саопштење у којем најављује вето на тај документ.

„Републиканци спроводе строги идеолошки програм и тјерају владу да остане без средстава да измирује своје обавезе“, наводи се у саопштењу Бијеле куће.

Сенат ће се састати поподне, десет часова прије него што истекне рок до када мора бити усвојен закон о привременом финансирању.

Уколико демократе и републиканци не постигну договор и не буде усвојен закон, влада 1. октобра мора да обустави све своје послове, јер неће моћи да исплаћује плате запосленима у федералним службама и остале обавезе.

Двије недјеље касније слиједи и друга катастрофа: средином октобра јавни дуг САД достиће законом прописану границу од 16,7 билиона долара, након чега влада не смије да узима нове кредите, што би довело до првог банкрота у историји САД.

Обама је упозорио да би то имало озбиљне и разорне посљедице по свјетску економију.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *