Вијести, Свијет

Алексеј Милер: Нећемо обновити уговор о транзиту гаса преко Украјине после 2019.

НОВАК: СВЕ НАПОРЕ УСМЕРАВАМО НА ПРОЈЕКАТ ГАСОВОДА ТУРСКИ ТОК

* МИЛЕР: Европска унија није дозволила градњу Јужног тока само да би сачувала транзит преко Украјине. Ако неко мисли да ће блокирањем и Турског тока остварити свој циљ – грдно се вара. Сви треба да имају у виду да је 90 одсто транзита руског гаса у Европу преко Украјине било поклон СССР Украјини. Али, када поклон почне да се користи као инструмент манипулације – онда је јасно да на то мора бити стављена тачка. Турски ток ће ићи дном Црног мора, па не морамо да ишта договарамо са европским партнерима. Дакле: саградићемо га и чекати: када ће они одрадити и саградити своје. Ризици са роковима су одговорност ЕУ

         РУСИЈА ће највероватније одустати од транзита гаса преко Украјине после 2019. године – изјавио је Александар Новак.

        Руски министар енергетике истовремено је нагласио да су зато сви напори Москве усмерени на пројекат гасовода Турски ток којим гас треба да стигне до турско-грчке границе.

        Новак је истовремено поручио Бриселу: „Међу последњим иницијативама Европске уније има и отворено антитржишних. Таква је намера да земље потрошачи гаса из ЕУ наступају као један купац, са једном ценом и усаглашено са Европском комисијом“.

        Руски министар је поручио ЕУ да алтернативни пројекти доставке гаса у ЕУ нису у стању да реше њене проблеме са „плавим горивом“. Упозорио је да ће Трансјадрански гасовод бити готов тек крајем ове деценије и да ће у првој фази обезбеђивати само 10 милијарди кубних метара гаса, односно задовољавати само 2 одсто потреба Европе.

        Новак се није либио да каже да су односи РФ и ЕУ у сфери енергетике у кризи. При том је прецизирао: да ЕУ није заинтересовање за даље одржавање постојећих односа, а да Москва не види „фундаменталне разлоге да их мења“.

        Наступивши пре њега у дискусионом клубу „Валдај“, шеф Газпрома, Алексеј Милер, подвукао је да уговор са Украјином о транспорту гаса у Европу после 2019. неће бити продужен.

        У његовом наступу није било оног Новаковог „највероватније“…       

Шеф Газпрома, Алексеј Милер

Шеф Газпрома, Алексеј Милер

Милер је оценио да Европска унија – при чему је трећи енергетски пакет био само изговор – није дозволила градњу Јужног тока само да би сачувала транзит преко Украјине. Одмах потом је подвукао:

„Блокирање Јужног тока никакву другу позадину није имало. Ако неко мисли да ће блокирањем и Турског тока остварити свој циљ – грдно се вара. Сви треба да имају у виду да је 90 одсто транзита руског гаса у Европу преко Украјине било поклон СССР Украјини. Али, када поклон почне да се користи као инструмент манипулације – онда је јасно да на то мора бити стављена тачка. Чим све сагласности буду на столу, почећемо завршна усаглашавања. Тај гасовод ће ићи дном Црног мора, па не морамо да ишта договарамо са европским партнерима. Дакле: саградићемо га и чекати: када ће они одрадити и саградити своје. Ризици са роковима су одговорност Европске уније“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *