Вијести, Свијет

Александар Витко: У Црном мору није виђена осмица какву је извео „Доналд Кук” бежећи од „Бастиона”

ПУТИНУ У ВРЕМЕ „КРИМСКОГ ПРОЛЕЋА” ПРЕДЛАГАНО ДА СТАВИ У ПРИПРАВНОСТ И НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ

  • Одговор руског председника био је: Не треба нам нова Карипска криза, а наше нуклеарно оружје је и онако увек у борбеној приправности
  • ПУТИН (реторички) Американцима и НАТО: „Нисмо ми извели државни преврат у Украјини већ (украјински) националисти и други људи са екстремним уверењима. Ви сте их подржали. А где се ви налазите? Хиљадама километара далеко? А ми смо овде, то је наша земља! За шта ви желите да се тамо борите? Не знате? А ми знамо. И ми смо за то спремни”

         РУСИЈА је у марту 2014. – у време „кримског пролећа” – била спремна да се ослони и на своје нуклеарне снаге, открио је Владимир Путин.

         Објаснио је да је критичним мартовским данима обалама Румуније био пришао један амерички разарач, а да се криму – наоружан крстарећим ракетама – приближавао други амерички разарач „Доналд Кук”.

         То је био разлог што је Москва – како је шеф руске државе указао – на Крим послала обалске ракетне системе „Бастион” који тренутно немају премца у свету.

         Командант руске Црноморске ратне флоте, адмирал Александар Витко, поводом тадашње ситуације је рекао:

         „Тешко да је у Црном мору виђена „осмица” какву је извео „Доналд Кук” бежећи испред нишана „Бастиона” и од његових ракета”.

         Ипак, тада је било отворено питање: хоће ли се Запад војно умешати?

Адмирал Александар Витко

Адмирал Александар Витко

Путин је нагласио да је Оружаним снагама РФ био издао наредбе за све могуће ситуације и подвукао:

„Колегама сам говорио да је Крим наша историјска територија и да тамо живе Руси, да су они у опасности и да их не можемо оставити на цедилу”.

Још је подвукао: „Нисмо ми извели државни преврат у Украјини већ националисти и други људи са екстремним уверењима. Ви сте их подржали. А где се ви налазите? Хиљадама километара далеко? А ми смо овде, то је наша земља! За шта ви желите да се тамо борите? Не знате? А ми знамо. И ми смо за то спремни”.

Све ово је било намењено Западу, пре свега Американцима.

Руски председник је открио да су му неки његови генерали тада предлагали да „свим расположивим средствима покаже спремност Русије да брани своје националне интересе”. Укључујући и нуклеарно оружје.

Путин је на то одговорио да је хладни рат завршен и да Русији нису потребне кризе попут познате Карипске.

„А што се тиче нуклеарно оружја – рекао је Путин тада својим – оно је и онако увек у борбеној приправности”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *