Вијести, Свијет

Ако руска флота напусти Крим – ревизија границе

Затражи ли Украјина да руска флота напусти Крим, Русија ће тражити ревизију граница

УПОЗОРЕЊЕ ЗАМЕНИКА ДИРЕКТОРА РУСКОГ ИНСТИТУТА ЗА СТРАТЕШКА ИСТРАЖИВАЊА ТАМАРЕ ГУЗЕНКОВЕ

ЗАМЕНИК директора Руског института за стратешка истраживања Тамара Гузенкова изјавила је у интервјуу кијевском ГолосUA да за Украјину није пробитачно да покреће питање одласка Црноморске ратне морнарице Русије из војних лука Крима јер то може довести до глобалних геополитичких промена у региону.

Тамара Гузенкова

Тамара Гузенкова

„Споразум о Црноморској ратној флоти није плод Харковских иницијатива, како то многи мисле. То споразум који је део пакета и нераскидиво је повезан са тзв. „Великим споразумом“ између Русије и Украјине, потписаним и ратификованим ’97. – ’98. године. Зато, уколико неко од радикално настројених украјинских политичара покуша да тему Црноморске ратне флоте стави на своју заставу у практичном смислу, онда ће Русија ће бити принуђена да дирне у тешке слојеве у руско-украјинским односима који су у већој или мањој мери били решени помоћу Великог споразума. У том случају ће  већ бити речи о враћању питању територијалних граница“ – истакла је Гузенкова.

Севастопољ. Летос била прослава годишњице Црноморске флоте.

Севастопољ. Летос била прослава годишњице Црноморске флоте.

Заменик директора РИСИ, дакле, сматра – уколико Кијев званично затражи да Црноморска ратна флота напусти Крим – да ће то бити основ да Русија иницира преиспитивање постојања Украјине у садашњим границама. Као и за заоштравање става Москве током руско-украјинских преговора који су у току, укључујући и преговоре о подели Азовско-Керченског мореуза.

„Због тога је политичка реторика једно, иако  је ватренијим политичарима тешко да је се ослободе, а нешто сасвим друго њено превођење у практичну раван. Хоће ли Украјина, која се на  климавим ногама креће према Европи, пожелети још и ту главобољу? Мислим да неће“ – закључила је Гузенкова.

(Факти)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *