Вијести, Свијет

АДМИРАЛ ВИНЕФЕЛД: Русија и Кина угрожавају војну надмоћ САД

„А МИ НЕ МОДЕРНИЗУЈЕМО СВОЈЕ ОРУЖАНЕ СНАГЕ ОНОМ БРЗИНОМ КОЈОМ БИ ТО БИЛО ПОТРЕБНО”

  • Заменик председника Комитета начелника штабова армије САД адмирал Џејмс ВИНЕФЕЛД: „Будемо ли мудро поступали, можемо достићи – док још није касно – равнотежу која ће бити повољна по нас. А ако не будемо, суочићемо се са последицама”

         АМЕРИЧКИ војни врх опет убеђује јавност и Конгрес САД да руска и кинеска војна моћ постају опасност, али није лако разлучити: где престаје реално зазирање, а одакле почиње игра да се из државног буџета за 2015. извуче што више новца.

         Заменик председника Комитета начелника штабова Оружаних снага САД – адмирал Џејмс Винефелд – објавио је да борбена готовост земље мора да буде одржавана на потребној висини због нарастајућег војног потенцијала Русије и Кине.

         Указавши да су у САД управо завршени међуизбори за Конгрес, а да врло брзо почиње „дуга председничка трка”, Винефелд је упозорио да Вашингтон, упркос свему, мора одржавати „стратешку равнотежу”. При том је нагласио:

         „Будемо ли мудро поступали, можемо достићи – док још није касно – равнотежу која ће бити повољна по нас. А ако не будемо, суочићемо се са последицама”.

         Водеће државе као што су Русија и Кина – додао је Винефелд – не седе скрштених руку. Руска агресија на Украјину није једини пример зато.

         „Штитећи савезнике, ми смо увек рачунали на своју надмоћ у сили и могућностима у целини. Међутим, сада је та надмоћ у опасности. И Русија и Кина инвестирају у нове видове наоружања, укључујући високопрецизно, као и у стелт-технологије, беспилотне технологије и јачање својих могућности у космосу и сајбер-сфери. Наравно, и модернизују своје нуклеарне снаге” – подвукао је Винефелд.

Адмирал Џејмс Винефелд

Адмирал Џејмс Винефелд

Адмирал је посебно „закукао”: „Ми не модернизујемо своје оружане снаге оном брзином којом би то било потребно”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *