Вијести, Свијет

А од ЕУ – добићемо Себастијана?

БРИСЕЛ – Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц затражио је данас финансијску помоћ ЕУ за обнову од поплава погођених земаља западног Балкана.

„И ЕУ мора дати свој велики допринос. О томе ћемо данас разговарати И то ћемо тражити“, поручио је Курц пред данашњи састанак шефова дипломатија ЕУ у Бриселу.

Поред Аустрије за помоћ ЕУ погођеним земљама залаже се и Хрватска, која је и сама суочена са проблемима поплава.
„Тамо се догађа стравична драма“, описао је Курц, који је, како је указао, у контакту са колегама и премијерима Србије и Босне.
„Разарања су драматична. Потребна је сада хитна помоћ у спасавању људских живота. Такође потребно је даље борити се акутно против поплава“, нагласио је он.

Курц је додао да ће и после бити потребна подршка, посебно у обнови инфраструктуре, истичући да Аустрија већ сада билатерално помаже.

Поред фонда солидарности ЕУ постоји и могућност да се буџетска средства за хуманитарну помоћ мобилишу код надлежне европске комесарке Кристалине Георгијеве, подвукао је он додајући да ће о томе бити разговарано наредних недеља у Унији.

Себастијан Курц

Себастијан Курц

На питање новинара у вези пријатељског става Србије према Русији у вези украјинске кризе, Курц је поручио да „дефинитивно сада није тренутак да се разговара о захтеву прилагођавања српског става линији ЕУ“.
„Заједничка спољна политика је важна и треба о њој дискутовати, али сада морамо да помажемо у вези ове елементарне непогоде“, објаснио је он.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *