Вијести, Свијет

93 побуњеника убијено приликом покушаја бекства у Либан

ХОСН, Сирија – Јединица сиријске војске, која је истерала снаге опозиције из чувеног замка из доба крсташких ратова код границе са Либаном, убила је 93 побуњеничка борца док су покушавали да умакну у ту земљу, рекао је данас командант нападача.

Ликвидирани побуњеници били су у саставу 300 опозиционих бораца који су јуче избачени из замка Крак де Шевалије. Ово здање је под заштитом УНЕСКО-а.

Командант сиријске војне јединице није рекао колико је побуњеника погинуло у самој бици за освајање замка која је потрајала неколико сати.

Командант је изјаву дао док је заједно са новинарима обилазио замак. Он се, у складу са правилима службе, није представио.

Замак Крак је био један од најочуванијих у свету из периода крсташких ратова. Побуњеници су га заузели 2012. године. Од тада је неколико пута био поприште борби у грађанском рату.

Штета на здању је веома уочљива – неки зидови и степеништа су срушени. Либанска приватна телевизија Ел Мајадин ТВ директно је преносила тренутак када су сиријске трупе поставиле сиријску заставу на врху замка.

Замак Крак де Шевалије

Замак Крак де Шевалије

Сиријска државна телевизија такође је емитовала снимак на ком сиријске трупе заузимају замак.

Извор: Бета

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *