Вијести, Свијет

Дневне новине на путу у историју

Дневне новине

Франкфуртер рундшау

Франкфурт – Број издања дневних новина великих имена и квалитетног новинарства у Немачкој све више опада, неки дневници су нестали или се налазе пред затварањем, због слабе продаје, а стручњаци предвиђају само опстанак луксузних магазина.

Стечај је пријавио лист Франкфуртер рундшау, а недавно је објављено и последње новинско издање листа Фајненшел тајмс Дојчланд.

Драстичну штедњу најавио је и један од најугледнијих листова у Немачкој, Зидојче цајтунг, а кризом су погођене и бројне регионалне новине, преноси Дојче веле.

Разлог овој забрињавајућој ситуацији је слаба продаја и то што младе генерације радије бесплатно читају вести и текстове преко интернета.

„Подручје масовних информација у будућности ће се обрађивати искључиво електронским путем. Данашње издавачке куће као и друга предузећа која се још нису „пребацила“ на ове нове медије, тешко ће зарађивати свој новац“, рекао је Свен Габор Јанжки, шеф предузећа „2б Ахеад“ које се бави истраживањем трендова.

Према његовом мишљењу, штампана издања разних новина убудуће ће имати све мање шанси за опстанак једноставно зато што су преспора.

„Потрошачи ће и у будућности желети да дођу до информација ма где да се налазе, а до њих ће најбрже доћи на пример, преко паметног телефона. Осим тога, разни електронски филтери ће убудуће све више преузимати улогу и посао новинара. Тиме ће понуда информација која ће бити другачија. биће „скројене“ према мојим личним интересима и жељама“, додаје Јанжки.

Затварање дневних новина неће уједно значити и гашење штампаних издања новина уопште. Према мишљењу тог стручњака, штампана издања ће постати „луксузна роба“.

„Убудуће би могли да постоје само још магазини, новине које се објављују једном недељно, једном месечно или тек свака три месеца. Значи, у њима више неће бити дневних информација, већ дужих текстова који објашњавају позадину неких догађаја, анализе или слично“, каже Јанжки.

Већ сада се овај тренд може приметити на примеру недељника „Цајт“ који из седмице у седмицу бележи нове рекорде по броју проданих штампаних издања.

С друге стране, гашење дневних новина и опстанак само „луксузних магазина“, ће према његовом мишљењу оставити трага на целокупан квалитет новинарства.

„Доживећемо да ће се квалитетно новинарство повући у једну нишу која ће бити прилично скупа и која ће бити намењена само одређеној циљној групи“, упозорио је Јанжки.

Професор новинарства Клаус Мајер сматра да ће у будућности паралелно постојати како електронска тако и штампана издања новина.

„Дневне новине ће излазити два пута недељно, док ће актуелне информације бити праћене преко интернета“, каже он. Хоће ли ове промене оставити трага на квалитет новинарства, то ће, каже Мајер, зависити од тога за који ће се модел понуде и потражње информација одлучити поједина медијска кућа.

Он је оценио да ће, уколико жели да преживе, новинарство морати да добије помоћ од разних фондација па чак и државе.

„У САД већ постоје фондације које новинарима и редакцијама приликом истраживања одређених тема помажу преко разних стипендија“, рекао је Мајер.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *