Вијести, Мишљења

Светска ситуација иде ка усијању са којим је могућ и глобални сукоб

НАТО УВЕЛИКО БИЛДУЈЕ МИШИЋЕ, А ПОЈЕДИНЕ УСИЈАНЕ ГЛАВЕ НА ЗАПАДУ ВИДЕ РАТНИ СЦЕНАРИО КАО САСВИМ ВЕРОВАТАН

  • Пре неки дан су на аеродром у Запорожју слетела четири авиона Северноатлантске алијансе. Очигледно је да одвија наоружавање украјинске армије дозвољено од стране САД
  • Дмитриј Рогозин у Државној Думи: Уколико на нас буде извршен напад, ми ћемо у складу с усвојеном доктрином, свакако, у одређеним ситуацијама прибегавати одбрани наших територија и најважнијих државних интереса помоћу нуклеарног оружја
  • Западни пропагандисти чак и проглашавање председника Русије за најутицајнијег човека на свету пропагандисти могу искористити за доказивање да зло треба хитно зауставити свим средствима, пошто је већ стекло опасну моћ                

        НЕ ЖЕЛИМ никога да плашим могућношћу почетка глобалног оружаног сукоба (читај: Трећег светског рата) у догледној будућности (иако сматрам да ће се он пре или касније свеједно десити јер се превише накупило несугласица), али не треба сумњати да је садашња ситуација дошла до усијања и очигледно упућује на такав развој догађаја.

        По свему судећи, све је прилично озбиљно, а поједине „усијане главе“ на Западу виде такав сценарио као сасвим вероватан. Ево само неколико чињеница од јавно доступних:

        НАТО, не скривајући то, повећава војно присуство у Пољској и Балтичким земљама. Део технике (тенкови, оклопни транспортери, авиони) већ је пребачен, остало се очекује у 2015. години. Званични разлог је наводна заштита својих савезника од могуће руске претње. При том је очигледно да међу онима на Западу који доносе такве одлуке будала сигурно нема.

        Врло је дискутабилно да неко озбиљно верује у тезу, која је срачуната искључиво на спољну употребу и која нема везе са стварношћу, да је Русија агресор. Међутим, поред наших граница у току је билдовање мишића. Питање је – због чега?

        Власти Литваније припремају склоништа од бомби за случај рата „узимајући у обзир геополитичке претње“. Под овим последњима се, колико разумем, јавно подразумева опет руска агресија. Ако се пође од логике да ми никога не намеравамо да нападнемо први, за шта се спремају Литванија, а и њој слични?

        На претресу у одбору представничког дома Конгреса за одбрану, заменица државног секретара Роуз Гетемилер саопштила је да Бела кућа не искључује војне варијанте одговора на политику Руске Федерације. Овде, што се каже, никакав коментар није потребан – све је јасно и без тога.

        Прво је портпарол Пентагона, контраадмирал Џон Кирби изјавио да летови Ратног ваздухопловства Русије у европском простору угрожавају цивилну авијацију, а одмах за њим исто то је потврдио и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг. Те изјаве се генерално могу посматрати и као информативна припрема јавног мњења пре неких радикалних потеза.

        Јер, оне се одлично уклапају у концепцију „Русија представља опасност“. У том смислу, узгред, чак и проглашавање председника Русије за најутицајнијег човека на свету пропагандисти могу да искористе као доказ да зло треба хитно зауставити свим средствима, пошто је већ стекло опасну моћ.

        Пре неки дан су на аеродром у Запорожју слетела четири авиона Северноатлантске алијансе. Очигледно је да одвија наоружавање украјинске армије дозвољено од стране САД. Питање је – зашто, не чекајући званичну одлуку Сената, и због чега, ако су званично сви за мир?

        Говорећи у Државној Думи, у оквиру „Владиног сата“, вицепремијер Дмитриј Рогозин изјавио је буквално следеће:

         „Може се експериментисати колико хоћеш, стављајући ненуклеарно оружје на стратешке носаче, али треба имати у виду да, уколико на нас буде извршен напад, ми ћемо у складу с усвојеном доктрином, свакако, у одређеним ситуацијама прибегавати одбрани наших територија и најважнијих државних интереса помоћу нуклеарног оружја“.

        Узимајући у обзир да су посланици ионако одлично обавештени о могућностима оружаних снага РФ, да ли је та порука можда била намењена нашим „западним партнерима“ – у стилу – немојте да мислите да се у случају напада нећемо усудити да одговоримо свим расположивим арсеналом оружја, укључујући нуклеарно?

        Наведене чињенице су само мали део онога што се може наћи у медијима, да не говорим да је много тога скривено од „туђих очију“ иза седам печата. Али, чак су и оне довољне да се констатује ескалација ситуације, која мирише на пржено.

        Сасвим је могуће да ће неко да се успротиви овоме што сам рекао и да напомене да је нуклеарно оружје само фактор обуздавања. Да, нема сумње да је тако, и већина људи на свету одлично разуме катастрофалне последице његовог коришћења.

Антон Хашћенко, политички аналитичар (Москва)

Антон Хашћенко, политички аналитичар (Москва)

Међутим, као прво, уопште ме не би изненадило да је неко уобразио да у случају нуклеарног напада Русија неће ризиковати да одговори пропорционално. Подсећам да су чак и у време Другог светског рата и Хитлерова Немачка, и Совјетски Савез, и Енглеска имали озбиљне залихе хемијског оружја, које на крају није било искоришћено.

Као друго, не треба заборавити да ће се „усијане главе“, у случају да се нешто догоди, лепо спустити у бункере, а да ће њих судбина људи који остану „горе“ мало интересовати.

Зато не бих искључивао ризике од могућег оружаног конфликта само на основу тезе о обуздавајућој функцији нуклеарног оружја.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *