Вијести, Мишљења

Сваки пут када је Русија економски напредовала, започињали су ратови

Питања која су данас била упућена председнику РФ, као и оне теме о којима је он о током редовне конференције за штампу говорио, разматрамо са аналитичарком Драганом Трифковић, директорком Центра за геостратешке студије из Београда.

Председник РФ је изјавио да ће у најгорем случају, Русији бити неопходно две године како би изашла из кризе. Шта је, по вашем мишљењу неопходно урадити да би се то и догодило и шта може да засмета? Јер, како је додао председник, санкције против Кремља уопште нису уведене због Крима…

Решење је привредни развој Русије. Путин је доста радио на томе и протеклих 14 година је много урађено на плану економског развоја Русије. Али тешко је развијати земљу под санкцијама и пред опасношћу од сукоба, а такав постоји сукоб на границама Русије. Из историји знамо да сваки пут када је Русија економски напредовала, започињали су ратови јер Западу једноставно није у интересу јака и развијена Русија. Много зависи од тога какве ће бити даље мере Запада, у сваком случају и ми у Србији и остатак света видимо у Русији могућност да са својим партнерима из БРИКС направи нови економски систем који ће се ослањати на здраве основе и који ће бити алтернатива Западу, јер, заправо, економија је западу средство за агресију на друге стране. И мислим да, шта год Русија радила, Запад ће наћи разлог да уведе економске санкције. Ту је потребо разумети двоструке критеријуме које Запад примењује. Уколико вас неко нападне, природно и нормално је да се браните. Међутим, Запад у самој тој одбрани види разлог за критику.

Владимир Путин је изјавио да је Русија спремна да буде посредник у политичком дијалогу међу конфронтираним странама у Украјини. Колико је то реално у садашњим условима?

Русија је од самог почетка имала мировну улогу, она је покушавала да реши то питање дипломатски. Али када ви имате страну која не жели да решава питање политички, већ жели да направи рат, онда је то јако тешко договорити. Русија једноставно нема саговорника за мирно решење украјинске кризе. Највећа жртва у том рату је народ. Била сам у Луганској народној републици, имала сам прилику да попричам са људима. Њима није било јасно што се дешава. Од самог почетка велику улогу у овоме играју и медији који су под контролом и који већ годинама воде антируску политику. Али временом је њима све јасније што се дешава и кад обичан човек у ратним условима добије само хуманитарну помоћ од стране Русије, он схвата да украјинска власт уопште нема никакав интерес да заштити своје људе.

Владимир Путин / © Фото: РИА Новости/Владимир Астапкович

Владимир Путин / © Фото: РИА Новости/Владимир Астапкович

Председник Путин такође је дотакао и тему савеза словенских држава, који у овом тренутку готово да није могућ, пре свега из економских разлога…

Председник Путин је напоменуо да, што се тиче земаља југоисточне Европе, велико је питање њихов суверенитет и то што су оне, практично, економски зависне. Са моје тачке гледишта, то уопште није питање. Али за нас је битно да ли Русија може да понуди некакво решење за тај проблем.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *