Вијести, Мишљења

Stratfor: Помажући Грчкој и Украјини – Запад зауставља ширење утицаја Русије

ФИНАНСИЈСКА ПОМОЋ АТИНИ И КИЈЕВУ СЕ ЗА ЗАПАД ПРЕТВОРИЛА У ГЕОПОЛИТИЧКУ СТРАТЕГИЈУ

  • „Криза у Грчкој и конфликт у Украјини одређују геополитичку конфигурацију у Европи. За Запад је осујећивање немира великих размера и нестабилности у Грчкој и у Украјини кључ за одржавање јединства унутар западног лагера” – оценио је Stratfor
  • Зато је министар финансија САД Џек Лев позвао Атину и Еврогрупу да буду гипке и да „предузму мере које су потребне да би Грчка остала у еврозони”

          КРИЗА  у Грчкој и конфликт у Украјини постали су тест за опстанак Европске уније и еврозоне, а финансијска помоћ тим земљама има за циљ онемогућавање раста утицаја Русије у њиховим регионима – оценила је америчка приватна обавештајно-аналитичка агенција Stratfor.

          Истовремено је нагласила: да се помоћ Грчкој и Украјини за САД и  западне владе претворила у „геополитичку стратегију”.

          Управо тиме се може објаснити – подвлачи Stratfor – што је министар финансија САД Џек Лев позвао Атину и Еврогрупу да буду гипке и да „предузму мере које су потребне да би Грчка остала у еврозони”.

          Аналитичари Stratfor  не крију да Грчка, упркос томе што не располаже финансијским ресурсима, има геополитички положај који је „стратешки важан за ЕУ”.

          Прецизирали су да је једна од основних предности Грчке у томе што је она „транзитна територија за конкурентске гасне пројекте, укључујући Турски ток који спонзорише Русија и Јужни коридор иза којег стоје ЕУ у Азербејџан.

          Сједињене Државе – не крије Stratfor – заинтересоване су да Грчка има прозападну владу. Тај интерес је само порастао откако је Атина наговестила да би финансијску помоћ могла добити од Русије.

          „За Атину тај корак има одређени смисао: Грчка рачуна на руске енергенте и хтела би гас по сниженој цени. Та њена потреба ће само порасти ако изађе из еврозоне и врати се слабој драхми која ће њен увоз енергената учинити скупим. То не би – истиче америчка обавштајно-аналитичка компанија – било по вољи Европске уније и САД које због тога морају пружати значајну финансијску помоћ слабој грчкој економији”.

          Вашингтон и Брисел се са сличним проблемима суочавају и поводом Украјине јер им није по вољи намера русије да од те земље направи неутралну државу. Зато – због опасности д се украјинска економија обруши а земља суочи са социјалним немирима – САД и ЕУ морају да Кијеву дају значајну финансијску помоћ.

Стратфор: Помажући Грчкој и Украјини – Запад зауставља ширење утицаја Русије

Стратфор: Помажући Грчкој и Украјини – Запад зауставља ширење утицаја Русије

„Криза у Грчкој и конфликт у Украјини одређују геополитичку конфигурацију у Европи. За Запад је осујећивање немира великих размера и нестабилности у Грчкој и у Украјини кључ за одржавање јединства унутар западног лагера” – закључује Stratfor.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *