Вијести, Фото и Видео

Српско, а домаће!

ВИДЕО К9: Све државе настале на простору бивше Југославије, прво су дефинисале националне железнице, аеротранспорт, јавне медијске сервисе и информативне агенције са националним предзнаком. Једино ми још увек немамо Српску информативну агенцију, него још увек имамо Телеграфску агенцију нове Југославије. Ово је, гостујући у емисији “Отворени екран”, рекао Петар Јаћимовић из Српског удружења “Ћирилица”.

Да ли пијемо српску или домаћу кафу? Једемо ли српска или традиционална јела? Да ли је ћирилица национално или српско писмо? Они који су озбиљније размишљали на ову тему тврде да је свеприсутан тренд замене свега што има предзнак српског у национално, традиционално или домаће.

По тврдњама Јаћимовића неко у овој држави напросто не дозвољава употребу префикса српски, стављајући га по правилу у негативан контекст шовинизма. Такав је случај и са дефинисањем националних мањина.

Не тако давно, у Србији је све било СРБско. А данас?

Не тако давно, у Србији је све било СРБско. А данас?

Са друге стране Срби у другим државама су и даље мађарски Срби у Мађарској, у Румунији такође нису банатски или ердељански него румунски Срби, па чак и у Босни која је практично још увек недефинисана држава имамо босанске Србе.

Извор:Канал 9 ТВ

Видите и чланак Чувара ћирилице о овоме:

Национална имена установа

У комунистичкој Југославији Срби су били подвргавани непрекидним оптужбама због „великосрпске буржоазије, српског хегемонизма, угњетавања осталих народа у Југославији“. Због тога су стекли комплекс „кривице“ према осталим народима у Југославији, па се боје и сопствене сенке, ходају као по јајима и не смеју више ни да помисле да су и они народ као остали, па не смеју више да помену своје национално име. У прошлом чланку смо упоређивали Србе и Јевреје. Сад упоређујемо Србе и Хрвате. Све европске земље слободно користе своја национална имена за разна удружења или државне институције. Изузетак је Србија. Она и није држава, него протекторат, па зато не сме да изговори своје национално име, као неки кривац, кажњеник…

Погледајте опширније …
http://ЧувариЋирилице.Срб/свитак_12.Срб

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *