Вијести, Живот и Здравље

Српски научници открили: Енергетска пића могу изазвати пуцање аорте

Неконтролисано узимање високоенергетских пића, нарочито код спортиста и болесника с хроничним болестима срца, може изазвати потенцијално смртоносне последице, упозоравају аутори додатка хрватског научног часописа „Колегијум  Антрополоџикум“.

Енергетска пића,прекомерно узимање, пуцање аорте, научни рад

Енергетска пића,прекомерно узимање, пуцање аорте, научни рад

 

Аутори рада су Живојин С. Јоњев и Густав Бала са новосадског Медицинског факултета,  који су приказали у чланку случајеве три високоризична кардиоваскуларна болесника који су имали аорталну дисекцију након већег коришћења високоенергетских пића.

Они су на Клиници за кардиоваскуларне болести у Сремској Каменици морали да на сваком од тројице болесника изведу хитан хируршки захват, након чега је њихово стање постало стабилно.

Од тројице болесника, двојица су претходну ноћ возила и, да би остали будни, попили су четири до пет лименки високоенергетских пића док је трећи, нешто млађи мушкарац, провео ноћ на забави где је попио шест „експлозивних“ напитака.

Расецање аорте је настанак пукотина у унутрашњем слоју аорте кроз које продире крв и узрокује раздвајање унутрашњег и средњег слоја аорте. Симптоми који се појављују на овом крвном суду који одводи крв из срца могу бити слични другим болестима, па се дијагноза често поставља са закашњењем, што може бити кобно по здравље пацијента.

Високоенергетска пића постала су врло популарна крајем осамдесетих година прошлог века. Ради се о напицима са повећаним садржајем кофеина. Њихова продаја годишње расте за готово 20 одсто. Међутим, не постоје извештаји објављени у научној литератури у вези са тим колико је штетно њихово конзумирање.

Ови напици обично имају висок садржај кофеина, таурина, гуарана, ефедрина, неких витамина, угљених хидрата и других састојака које пружају стварни или перципирани осећај телесних и менталних способности.

– Резултати јасно показују да потрошња пет лименки енергетског пића за једну ноћ, односно око 400 милиграма кофеина и 5000 милиграма таурина, може изазвати потенцијално смртоносан кардиоваскуларни инцидент код високоризичних људи – наводи се у раду новосадскох аутора.

Извор:Јутарњи лист

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *