Вијести, Култура

Српски језик и ћирилица основе српског идентитета

У организацији СНС-а и Друштва српских домаћина у Подгорици се одржава дводневни велики научни скуп „српски језик и ћирилица основе српског идентитета“. На скупу учествују академици, лингвисти, професори, књижевници, и други јавни посленици из Црне Горе, Србије и Републике Српске.

Митрополит Црногорско приморски Амфилохије, у уводном излагању оцијенио је да ћирилица није само основ српског, него свесловенског православног идентитета.

Поздрављајући присутне у име организатора др Момчило Вуксановић је истакао да је српки народ у Црној Гори обесправљен и дискриминисан, а нараочито су дискриминисани српски језик и ћирилица – као основе српског идентитета Вуксановић каже да тренутни назив језика у ЦГ српски савјет не прихвата, али су га прихватили политички Срби у ЦГ. Вуксановић је закључио да ће на крају скупа бити усвојена Декларација којом ће од институција Црне Горе, Србије и Републике Српске бити тражено да унаприједи положај спрског језика и ћирилице.

Проф. др Јелица Стојановић је излагала на тему „Српски језик и ћирица у ЦГ данас – резултати и посљедице рекавши да Црна Гора тежећи да угаси српски језик и избрише ћирилицу гаси суштину свог историјског постојања и свега онога што ови простори својим наслеђем, препознатљивошћу, истином и љепотом носе и имају.

Занемарујујући жртву својих предака који су вјековима тежили ка слободи и Српству, дивно име и свету слободу, данашњи протагонисти режима настоје да по сваку цијени побегну и од језика и од ћирилице а нажалост има и оних који из различитих разлога нису спремни да се супроставе крајње штеточинским и потпуно бесмисленим поступцима – своје излагање почео је академик Љубомир Зуковић говорећи на тему Спотицање о властиту сенку. Умало је истина оно у шта смо веровали, наставља своје излагање мр Зуковић, али потреба за вером не би смела никада да умре.

Да би један језик имао идентитет он мора да се разликује од другог језика, и то у 70 % случајева,али када наука бива ућуткана од властодржаца онда је све могуће – каже др Драга Бојовић.

Некадашњи предсједник Скупштине Републике Српске Момчило Крајиушник оцијенио је да питање језика мора ријешити увођењем нових законских регулативе које ће прецизно регулисати ову област.

Проф. др Мирољуб Јевтић оцијенио је дад а нација није антрополошка, већ социјална категорија, и да је религија имала важну улогу у њеном формирању.

Проф. Веселин Матовић је указао на процес латинизације у Црној Гори, док је академик Гојко Ђого говорио о Калајевој политици у Црној Гори.

Протојереј ставрофор др Велибор Џомић је казао да је велики проблем то што на научном скупу нема представника парламентране српске опозиције.

На тему Ћирилица јеванђелско лице Србина говорио је мр Слободан Чуровић, док је пјесник Милица Бакрач оцијенила да је језик једног народа његово богатство.

Научни скуп „Српски језик и ћирилица основе српског идентитета“

Научни скуп „Српски језик и ћирилица основе српског идентитета“

Академик Војислав Максимовић говорио је о старим ћириличним рукописима, као знаковима културног и духовног трајања, а књижевник Драган Лакићевић о идентитету српског језика и народној поезији. Скуп наставља рад данас.

Извор: Српске новине ЦГ

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *