Вијести, Фото и Видео

Српски добровољци на пункту на Криму

Срби и Руси браћа кад је најтеже

Долазак петорице српских добровољаца у Севастопољ пропратили су и поздравили сви руски медији и тамошња јавност. Чланови Четничког покрета, на челу са Милутином Малишићем, стигли су пре два дана на Крим како би помогли локалним јединицама самоодбране и руским козацима да осигурају ред на контролном пункту у близини града.

Александар Кравченко, козак, бивши руски добровољац, ветеран босанског рата деведесетих година, члан Централног савета покрета Народни сабор, председник Сверуске друштвене организације Косовски фронт, руководилац пројекта за пружање помоћи војно-родољубивом васпитању Стјаг и уредник сајта „Srpska.ru“ за „Вести“ каже да је такав гест српске браће био потпуно очекиван.

– Ја сам то очекивао, али нисам очекивао тако брзу реакцију. Нисам ишао у Украјину, и тренутно нисам у контакту са њима, али их познајем… То је, по мени, природна реакција узимајући у обзир сва дешавања на простору Србије и Русије у последњих 25 година, као и нераскидиве, историјске везе наших народа.

Кравченко каже да ово није први пут да српски добровољци исказују жељу да помогну свом братском руском народу.

– Било је таквих покушаја и раније, када је био рат на Кавказу. Јављали су се, желели су да дођу… Тада је то било технички теже изводљиво, па нам се због тога нису придужили. Сада, када је реч о Украјини и Криму, техничких проблема нема. Долазак српских добровољаца у Севастопољ свакако је за нас од великог значаја. Не војног, већ пре свега политичког и моралног. Добровољци су, у сваком случају, фактор стабилности – закључује Кравченко.

Срби цене наше ратовање: Александар Кравченко

Срби цене наше ратовање:
Александар Кравченко

Овај козак за сада не планира да се придружи сународницима у Украјини, али каже да је много његових пријатеља и сабораца већ било и још су тамо.

Разочаран у Београд

Александар Кравченко је оснивач и сверуског покрета Косовски фронт, који је основан дан након проглашења независности Косова, као одговор на насилно отимање Косова и Метохије од Србије. Он је окупио бројне присталице широм Русије, Украјине и Белорусије, и од тада бројним акцијама помаже српски народ на КиМ.

За сада, каже, не планира да у скорије време поново иде на Косово, све док не види спремност Србије да стане у одбрану своје свете земље.

– Моји пријатељи су били у Севастопољу и у Кијеву, и пренели су ми своје утиске. Ситуација је таква каква јесте. Нема се ту шта додати и рећи више од онога што је већ објављено у медијима – додаје Кравченко.

Српски добровољци на контролним пунктовима на Криму

Српски добровољци на контролним пунктовима на Криму

 

Извор: Восток, Српске новине ЦГ
http://www.srpskenovinecg.com/srbija/33-srbija/25313-ukrajina-srbi-dobrovoljci

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *