Вијести, Фото и Видео

Снаге ДНР у доњецком аеродрому заробиле нових 16 украјинских војника

ХУНТА ИМАЛА НОВЕ ВЕЛИКЕ ГУБИТКЕ ПРИЛИКОМ ПОКУШАЈА ПРОБОЈА НА ДОЊЕЦКИ АЕРОДРОМ

  • Председник Доњецке Републике Александар Захарченко позвао мајке заробљених да дођу и одведу синове кући

        ПЕТОРО људи је погинуло, а још око 30 рањено претходне ноћи у артиљеријским нападима украјинских снага на Доњецк, јутрос су у граду без прекида трајале борбе, наводи се на сајту градске администрације Доњецка.

         „Још једном су страдале Кијевска, Кујбишевска и Петровска општина, има масовних разарања.  Погинуло је пет цивила, 29 је задобило повреде различите тежине“ – наводи се на сајту градске куће.

        Ни јутрос у граду не престају борбена дејства, у свим општинама „чује се рад тешког оруђа“.

        Јуче су украјинске снаге још једном покушале да се пробију на доњецки аеродром које контролишу устаници.

        Чим су украјински војници почели да се крећу ка терминалу, борци батаљона „Сомали“ и „Спарта“ оружаних снага ДНР отворили су ватру: убили су шест војника одмах, а заробљено је још осам људи.

        Потом су у разрушеном терминалу пронађена и заробљена још осморица.

        Вадим Бабенко, припадник Оружаних снага Украјине, рањен је током борби, а устаници су му одмах пружили прву помоћ. Овај војник је испричао да су командири пре борбе једноставно обманули своје потчињене.

        Заробљеници су истакли да су у Донбасу суочили с отпором локалне народне војске, а никако не „руских снага“, о којима су им причали надређени и кијевски пропагандисти.

        Током борби украјинска војска је изгубила два тенка: уништили су их устаници који држе положаје на аеродрому. Међу заробљенима је пуковник украјинских оружаних снага, он је учествовао у ротацији украјинских војника током примирја.

        Командир батаљона „Сомали“, чији је надимак Гиви, крајње емоционално је објаснио официру да украјински артиљерци сваки дан убијају цивила у Доњецку.

        Свим заробљеницима је пружена неопходна лекарска помоћ.

        Украјински војници су предати врху министарства одбране ДНР.

        Председник ДНР Александар Захарченко на конференцији за новинаре сазваној овим поводом појавио се заједно с украјинским заробљеницима и позвао њихове мајке дођу и одведу синове кући. 

        Украјинска артиљерија наставља да туче по положајима устаника ДНР на доњецком аеродрому. Често промашује и погађа стамбене зграде. Интензитет артиљеријских напада не јењава.

        Експлозије се чују цео дан. Гранате падају на Доњецк, Горловку и друге градове у Донбасу. Тела убијених цивила леже на улици. Аритљерија гађа читаве општине.

        Лидија Ивановна – 84-годишња пензионерка и једна од хиљада грађана Доњецка који су принуђени да живе у влажним подрумима – у репортажи телевизије „Русија 24“ рекла је да „ни 1941. године није било овако страшно“.

        У Доњецку су евакуисане све државне установе, школе су затворене, ни у зградама више није безбедно – десетине граната су директно погодиле стамбене зграде.

        Болнице су препуне, многе градске општине су остале без воде и струје.

Председник Доњецке Републике, Александар Захарченко

Председник Доњецке Републике, Александар Захарченко

Устаници су одлучни у намери да избаце украјинске снаге из два насељана места уз доњецки аеродром – Пески и Авдејевка, одакле се отвара ватра на нови терминал и Доњецк.

„Како је већ рекао председник републике, Пески би требало да контролишемо до краја дана, такође је говорио о периферији Авдејевке“ – рекао је новинарима заменик начелника штаба народне војске Едуард Басурин.

Он је додао да је прошле ноћи убијено око 40 украјинских војника и да је уништен један самоходни артиљеријски систем.

„Губици у људству армије ДНР износе четири рањена војника“ – казао је он новинарима.

YouTube: Гиви взял „живьем“ восемь Киборгов при прорыве к эропорту

Командир батаљона „Сомали“ Гиви заробио украјинске војнике, испитује их и пита зашто су дошли у Донбас. Заробљеници дају изјаве.

YouTube: Пресс-конференция Александра Захарченко с военнопленными ВСУ

Лидер ДНР Александар Захарченко на конференцији за медије с украјинским заробљеницима.

Украјинске власти бацају у борбу необучене војнике и не брину се о њиховој безбедности, испричали су заробљеници.

Пред новинарима су говорила тројица украјинских војника.

Један је заробљен током неуспешног покушаја тенковског пробоја одбране ДНР у рејону Путиловског моста на периферији Доњецка, друга двојица су заробљени код новог терминала доњецког аеродрома.

Заробљеници су истакли да су у Донбасу суочили с отпором локалне народне војске, а никако не „руских снага“, о којима су им причали надређени и кијевски пропагандисти.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *