Вијести, Култура

Скијалишта Србије не поштују Устав Србије?

СКАНДАЛОЗНО: Јавно предузеће „Скијалишта Србије“ енергично се супротставља уставном поретку Републике Србије и Међународном стандарду УН-ISO-639-2(B) одустајањем од употребе службеног писма.

Сарадник блога „Нећу да потпишем уговор на латиници“ нас је обавестио да се Јавно предузеће „Скијалишта Србије“ (са адресом Милутина Миланковића 9, 11070 Нови Београд, Матични број: 20183390, ПИБ: 104521515, Епошта: generalni.direktor@skijalistasrbije.rs, Веб сајт: http://www.skijalistasrbije.rs) чији је оснивач Влада Републике Србије енергично супротставило правном поретку Републике Србије тиме што не поштује Устав Републике Србије и Закон о употреби службеног језика и писма.

Наиме. Званичан сајт ЈП „Скијалишта Србије“ је искључиво на латиници чиме је прекршен члан 10 Устава Републике Србије и Закон о употреби службеног језика и писма.

Језик и писмо јавних предузећа је прописано Законом о службеној употреби језика и писма јер према члану 2. Закона о службеној употреби језика и писма (даље ЗСУЈП).

Службеном употребом језика и писама, у смислу овог закона, сматра се употреба језика и писама у раду:
државних органа,
органа аутономних покрајина,
градова и општина (у даљем тексту: органи),
установа,
предузећа и других организација кад врше јавна овлашћења (у даљем тексту: организације које врше јавна овлашћења).

Службеном употребом језика и писама, у смислу овог закона, сматра се и употреба језика и писама у раду јавних предузећа и јавних служби, као и у раду других организација кад врше послове утврђене овим законом.

Овим чином ЈП „Скијалишта Србије“ одлучило је да промовише вредности ЛОШЕ УПРАВЕ јер не примењивање позитивних правних прописа обесмишљава њихово постојање и улогу и одлика је ЛОШЕ УПРАВЕ.

Овим је ово јавно предузеће одлучило да дискриминише грађане по основу употребе писма јер ниво коришћења латинице односно некоришћења српске азбуке(српске ћирилице) у јавном предузећу које обавља делатност од општег интереса (члан 1 став 1. Закона о јавним предузећима) задовољава критеријуме да кажемо да су грађани који говоре српски језик и пишу ћириличним писмом непосредно и посредно дискриминисани, да су повређена начела једнаких права и обавеза, да постоји удруживање ради вршења дискриминације, а такође имамо и елементе понижавајућег поступања према грађанима који говоре српски језик и користе српску азбуку(српску ћирилицу) (видети Закон о забрани дискриминације).

Такође оправдано можемо тврдити да је ЈП „Скијалишта Србије“ одлучила да изазове и подстакне неравноправности по основу националне, расне и верске припадности (православци скоро искључиво пишу ћирилицом) и језика (већина Срба говори српски језик и пише ћирилицом).

Скијалишта Србије не поштују Устав Србије?

Скијалишта Србије не поштују Устав Србије?

Сваки грађанин у Републици Србији који говори српски језик и пише ћирилицом је систематски дискриминисан доминантним или, у овом случају искључивим, коришћењем латинице.

Имајући у виду речено поставља се питање законитости рада овог јавног предузећа.

Извор: групе „Нећу да потпишем уговор на латиници“, „Чувари ћирилице“

Вијестио: Чак и Фрањо Туђман је знао и писао ћирилицом:
http://www.vijestio.com/zanimljivosti/franjo-tudjman-cuvar-cirilice/

Да ли због малог процента гостију – скијаша из Хрватске, Срби треба да одустану од коришћења ћирилице? Да ли случајно Енглези и Руси знају српски написан латиницом? Уосталом, ко већински иде у српска скијалишта? Срби?

Да ли се заштитник грађана или повереница за равноправност забринуо/-ла за права запослених у српским скијалиштима и банкама? Зашто њихова имена нису написана српским писмом? Колико година и жалби треба да прође да они то уоче?

http://ФотоАлбум.ЧувариЋирилице.срб/picture/P3121690/category/136-олимпус_d_360l

А права српских скијаша? Да ли су и они дискриминисани? Или у 21. веку техника забрањује употребу ћирилице?
http://ФотоАлбум.ЧувариЋирилице.срб/picture/P3121720/category/136-олимпус_d_360l

Да ли ће ова акција група „Нећу да потпишем уговор на латиници“ и „Чувари ћирилице“ да успе, зависи и од Вас. Да ли ће још једна зимска сезона проћи без ћирилице у ЈП „Скијалишта Србије“? Пишите и Ви и Скијалиштима и Повереници и Заштитнику… Нека виде да су у Србији и Срби дискриминисани!

Или нису? Да ли добијате рачун за телефон ћириличан? Да ли сте добили уговор у банци ћириличан? Да ли знате да су у Русији и банковне картице ПРО 100 ћириличне (руска национална платна картица!) А у Србији ДИНА(српска национална платна картица) није ћирилична! Зашто? Само Србима то техника не дозвољава?

Колико увезених производа има ћирилично упутство, а колико и ћириличну декларацију?

Једним кликом на горњу адресу електронске поште можете писати директору Скијалишта Србије и заштитнику грађана Саши Јанковићу, повереници Невени Петрушић …

Да ли је ситуација у Српској боља? А у БиХ, Црној Гори, Македонији, Хрватској,…

Ево и адреса: zastitnik@zastitnik.rs,office@poverenik.org.rs

Повереник за заштиту равноправности налази се у улици Београдска 70, у Београду.

Улаз у саму зграду, као и приступ канцеларији, прилагођени су рампама и лифтом особама које користе инвалидска колица.

Контакт телефони Повереника за заштиту равноправности су:

+381 11 243 80 20

+381 11 243 64 64

Fax: +381 11 243 81 84

Радно време Повереника је од 08:30 до 16:30, од понедељка до петка, а викендом и државним празницима Повереник за заштиту равноправности не ради.

Можете нас контактирати писмом, на адресу:

Повереник за заштиту равноправности
Београдска 70
11000 Београд

http://www.ravnopravnost.gov.rs/rs/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82

Радно време: 8:30 – 16:30, понедељак – петак
Пријем странака: Улица Делиградска број 16, Београд
Сваког радног дана од 9:00 до 16:00 часова

Седиште: Делиградска бр.16
11000 Београд

Тел: 011/ 2068 100

Факс: 011/ 2068 182
дежурни мобилни телефон: 064/ 876 85 05 (радним данима 17,00 – 22,00 часа и нерадним данима 08,00 – 20,00 часова)

e-mail: zastitnik@zastitnik.rs

http://www.ombudsman.rs/index.php/lang-sr/kontakt

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *