Вијести, Мишљења

Сергеј Глазјев: За Русију би било добро да реализује економску доктрину Примакова

ЗА ЖИВОТА ЈЕ БИО ДОКАЗ ДА ЈЕ ЗАИСТА ТЕШКО БИТИ ПРОРОК У СВОЈОЈ ЗЕМЉИ

  • Саветник Владимира Путина, академик Сергеј ГЛАЗЈЕВ: Примаков је персонификовао читаву једну епоху и – без претеривања – спасио нашу земљу од финансијске катастрофе и срамоте 1998. године
  • Био је миран док је доносио одлуке зато што је био уерен да све ради онако како треба. А и јесте радио како треба јер су у основи програма који је реализовао 1998. године биле препоруке Академије наука. Стил Примакова, за разлику од овог који сада видимо, заснивао се на научном приступу, оданости Отаџбини, патриотским идејама и поштовању научних препорука. Да је власт више слушала науку – живели бисмо данас три пута боље него што живимо

          AКАДЕМИК и саветник председника Руске Федерације Сергеј Глазјев дао је московском недељнику „Однако” краћи интервју поводом смрти руског државника Јевгенија Максимовича Примакова.

  • Напустио нас је Јевгениј Максимович. Колики  је то губитак за руско друштво и за Вас лично?

          То је трагедија. Дубоко жалим што нас је напустио Јевгениј Максимович који је персонификовао читаву једну епоху. Он је извео бројне подвиге и без претеривања спасио нашу земљу од финансијске катастрофе и срамоте 1998. године.

          Жао ми је што нас је напустио такав човек. Молићемо се за њега и надати да ће бити реализовано оно о чему је говорио и што је написао у својој последњој књизи. Његове идеје и предлози имају принципијелни значај за нашу привреду и спољну политику…

  • Путинов портпарол Дмитриј Песков је истакао да је председник Русије био сарадник Примакова. Мислите ли да ће економска политика Русије заокренути ка идејама Примакова?

          – Не бих директно повезивао те ствари. Веома се надам да ће предлози бити реализовани, а и сам Јевгениј Максимович је рачунао на то. Стално је иступао са конструктивном критиком постојеће макроекономске политике. Та конструктивна критика је увек била праћена утемељеним предлозима који су изнети у многобројним чланцима, препорукама у Клубу Меркур, у Трговинско-индустријској комори и на разним форумима. Остаје да се надамо да ће тај његов тестамент бити реализован.

  • Многи истичу мирноћу Примакова док је доносио економске и политичке одлуке које су доприносиле стабилизацији прилика у земљи крајем 90-тих. Шта је било у позадини те спољашње мирноће Примакова?

          – Увереност да све ради онако како треба. Он је све радио онако како треба јер су у основи програма који је реализовао 1998. године биле препоруке Академије наука. То је било колективно стваралаштво којим је управљао Примаков. Стил Примакова, за разлику од овог који сада видимо, заснивао се на научном приступу, оданости Отаџбини, патриотским идејама и поштовању научних препорука.

Aкадемик и саветник председника Руске Федерације Сергеј Глазјев

Aкадемик и саветник председника Руске Федерације Сергеј Глазјев

Његова мирноћа је, дакле, била заснована на знању. Примаков је увек знао шта треба да се ради зато што је Академија наука увек била основа за све одлуке и препоруке везане за његово име. Академија наставља да живи, она као и пре има научнике, научне школе које су увек спремне да дају препоруке. Да су биле траженије – живели бисмо данас три пута боље него што живимо.

  • Валентина Матвијенко је рекла да је Примаков имао неспорни ауторитет како у Русији тако и у иностранству. Сматрате ли да је влада последњих година слушала Примакова?

– Знате и сами да је у својој Отаџбини тешко бити пророк.

Превео: Горан Шимпрага

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *