Вијести, Путовања

Седам најзанимљивијих острва Русије

Обилазак седам најзанимљивијих руских острва био би вероватно једно од најузбудљивијих путовања која се уопште могу замислити. Ова острва, углавном потпуно непозната у свету, обухватају арктичке обале изнад Поларног круга, древне шуме на руском Далеком Истоку, загонетне споменике старих народа саграђене од костију и прелепе дрвене острвске цркве. Данас вам представљамо четри.

 

 

rusmap_more_468_ostrva2

 

1. Ољхон

Ољхон је највеће и једино насељено острво у сибирском језеру Бајкал. На бурјатском језику Ољхон значи „сув“ – јер нема ни једне једине реке ни поточића – иако је окружено Бајкалским језером, које у себи садржи петину незамрзнуте слатке воде на планети.

Хужир је највеће насеље на Ољхону у коме, према попису од пре три године, живи 1200 становника. Житељи Хужира га шаљиво зову „главни град“. Насеље има неколико продавница прехрамбене робе и ресторана, цркву и ноћни клуб.

bajkalsko ostrvo

Недалеко од источне обале Ољхона налази се најдубље место Бајкалског језера (1642 м).

Природа на острву је врло богата и разноврсна: степе, пешчане плаже са динама, четинарске шуме дуж обале, густе шуме ариша и реликтне јелове шуме, мраморне стене обрасле густом црвенкастом маховином и мочваре.

2. Сахалин

Сахалин је са својих 76,5 хиљада квадратних километара највеће руско острво. После Руско -јапанског рата 1905. Сахалин је подељен између Јапана и Русије, али је након Другог светског рата у целини припао СССР-у, а касније данашњој Русији.

sahalin

Сахалин има око пола милиона становника, од којих трећина живи у Јужно-Сахалинску, једином већем граду на острву. Зима овде траје 7 до 8 месеци, а кратко лето је најчешће прохладно и ветровито. Сахалин је богат налазиштима нафте, гаса, злата и угља. Ово острво углавном посећују љубитељи еколошког туризма јер се на њему налази неколико великих природних резервата са нетакнутом природом, заштићени паркови природе и бројна природна лечилишта.

3. Итуруп

Êóðèëû, îñòðîâ Èòóðóï, òèõîîêåàíñêîå ïîáåðåæüå

Острво Итуруп се налази у непосредној близини Јапана и највеће је на Великом курилском гребену. Као и остала Курилска острва, Итуруп је вулканског порекла: на рту Инкито налази се „земља охлађене лаве“, по којој се може претпоставити како је Курилски архипелаг изгледао пре милион година.

На Итурупу се налази девет активних вулкана, један од највећих водопада Русије Иља Муромац (141 метар), много термалних извора и језера. На острву данас живи нешто више од 6000 људи.

Курилска острва су ушла у састав Совјетског Савеза након курилске десантне операције. након курилског десанта 1945. острво Итуруп постало је руско.  Међутим, Јапан и даље претендује на ову територију, што онемогућава потписивање мировног споразума између Русије и Јапана.

4. Острво Ратманова

ratmanova

Острво Ратманова је најисточнија тачка Русије. Налази се у средини Беринговог мореуза на само 3.7 километара од острва Крузенштерна, које припада САД. Острво Ратманова административно је део Чукотског аутономног округа, али на њему више нема сталних становника. На острву се налази само база руских граничара. До пре пола века ту су живели староседеоци Ескими, који су се преселили на Чукотско полуострво и на америчко острво Крузенштерна.

На острву Ратманова се налази једна од највећих птичјих колонија у региону са преко 4 милиона примерака. У јуну 1976. овде је откривен и окер-жути колибри (selasphorus), једина врста колибрија која se може срести на територији Русије.

Извор: Интер тасс

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *