Вијести, Мишљења

САД марширају, понављајући старе грешке

Протекле недеље је свет био шокиран саопштењем да Вашингтон нехотице наоружава терористе. Контејнер са оружјем за курдску народну војску, који су спустили помоћу падобрана ВВС САД, доспео је у руке екстремиста «Исламске државе». То су потврдили у Пентагону.

Три авиона С-130 у недељу су доставила 28 сандука са оружјем и медицинском опремом курдској милицији, која брани сиријски град Кобани од исламиста. Екстремисти у току неколико недеља су блокирали Курде, који су на крају крајева успели да их одбаце. Међутим, војна муниција им је била већ при крају. Пентагон је почео да им помаже, када је Турска забранила да се војна муниција доноси преко њене копнене границе, у страху од експлозије активности сопствених Курда.

У вези са тиме је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров истакао да било који кораци, повезани са спровођењем антитерористичке операције на територији других држава, не смеју да крше суверенитет и територијални интегритет, као и изађу из оквира међународног права и Статута УН.

Данас у Сирији видимо ситуацију, када, прогласивши паролу свргавања председника Асада, Запад у току скоро четири године затвара очи на учвршћење положаја екстремиста у тој земљи, чиме доприноси наглом расту опасности од стране терориста.

У уторак је Пентагон саопштио новинарима да су почев од 8. августа САД утрошиле 424 млн долара за борбу против групације «Исламска држава». Већи део тог износа, свакако, утрошен је за наоружање сиријске опозиције, коју је Вашингтон и раније активно финансирао, каже аналитичар Центра блискоисточних истраживања МГИМО Александар Крилов.

Парадоксалност ситуације се састоји у томе, што су САД, с једне стране, спремне биле да подрже и у принципу подржавају одређене исламске одреде, међу којима нема разлике, ради свргавања режима Асада. Истовремено су те снаге данас постале сувишне за НАТО-ову коалицију. Како да их савладају, она не зна.

Један део тих сиријскох опозиционера се придружио групацији ИД. Сада међународна коалиција, коју су САД формирале од својих сателита, бомбардује их. Дакле, круг је затворен: Американци данас бомбардују оне, кога су недавно сами одгојили. Чак су меци, којима су наоружани екстремисти ИД, произведени у САД-ама. О томе се говори у недавном реферату Организације за контролу ширења оружја.

Пентагон / © Фото: Flickr.com/gregwest98/cc-by

Пентагон / © Фото: Flickr.com/gregwest98/cc-by

Међутим, мира у Сирији нема. Према подацима УН, у земљи је за 4 године конфликта погинуло више од 200 хиљада људи. Те су жртве на савести САД и њихових савезника. Међутим, на Западу то никога не узнемирава.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *