Вијести, Култура

Русијa преузима Музеј одбране Севастопоља и културно-историјски комплекс „Херсонес”

ПУТИН НАЛОЖИО ВЛАДИ РФ И ВЛАСТИМА КРИМА ДА ПРЕУЗМУ ОБИМНЕ МЕРЕ ЗА РАЗВОЈ КУЛТУРЕ И УМЕТНОСТИ НА ПОЛУОСТРВУ

  • МИХАЛКОВ: „Први филмски студио у царској Русији био је Јалтински, а први филм „Одбрана Севастопоља” снимљен је у том студију. То је први филм који је цар са породицом гледао у Ливадијском дворцу. Зато је Крим колевка руског филма”

         ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин наложио је Влади и кримским органима власти да предузму мере у циљу развоја културе и уметности овог региона Русије. Списак мера наведен је на сајту Кремља.

         Тако Влада до 20. децембра 2014. године треба да поднесе законски предлог усмерен на дефинисање специфичности правног регулисања односа у културној сфери, везано за прикључење Републике Крим и града Севастопоља Русији.

         Такође, Влади је наложено да „направи систем програмских мера за развој културе и уметности у Републици Крим и Севастопољу, усмерених, између осталог, на очување, проучавање и популаризацију културног наслеђа народа Крима, допуњавање, евидентирање и очување фондова музеја и библиотека, јачање материјално-техничке базе културних установа, развој мреже биоскопа, модернизацију туристичке инфраструктуре и туризма, помоћ у издавању и дистрибуцији књига”.

         Путинов налог обухвата и очување објекта светке културне баштине „Херсонес Тавријски и његова Хора”, у складу са захтевима УНЕСКО.

         У надлежност Русије ће прећи Национални музеј херојске одбране и ослобођења Севастопоља и културно-историјски комплекс „Херсонес Тавријски”, они ће бити стављени на Државни списак објеката од посебног значаја културне баштине народа Русије. Такође, руски председник је наложио да се до 1. марта 2015. године припреми извештај о стварању Источнокримског културно-историјског комплекса.

         Списак мера обухвата и развој филмске индустрије на бази имовинског комплекса Јалтинске филмске индустрије.

         На конференцији за медије у Симферопољу познати руски режисер, председник Савеза кинематографиста Русије Никита Михалков истакао је да први филмски студио у Русији – Јалтински – треба да постане Мека руске кинематографије и центар омладинског филма.

         „…Први студио је био Јалтински, а први филм „Одбрана Севастопоља” снимљен је у том студију. То је први филм који је цар са породицом гледао у Ливадијском дворцу. Зато је Крим колевка руског филма” – нагласио је Михалков.

Русијa преузима Музеј одбране Севастопоља и културно-историјски комплекс „Херсонес”

Русијa преузима Музеј одбране Севастопоља и културно-историјски комплекс „Херсонес”

По његовим речима, масовна производња филмова на Криму биће могућа након обнове Јалтинског филмског студија, а уз постојање одговарајуће техничке базе, како руски, тако и страни режисери моћи ће да снимају до 70 филмова годишње.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *