Вијести, Живот и Здравље

РОДИТЕЉИ, ПАЖЊА: У дечјој гардероби има отровних материја!

Лондон – У одећи и обући за децу светских модних брендова пронађене су токсичне хемикалије. Списак компанија укључује и Адидас, Ц&А, Дизни, Барбери, Американ Апарел, ГАП и Примарк!

Decija odeca004 670x447 650x433 РОДИТЕЉИ, ПАЖЊА: У дечјој гардероби има отровних материја!

Према истраживању које је спровела организација Гринпис, у одећи и обући за бебе, децу и тинејџере, чији су произвођачи неки од највећих светских брендова, пронађене су отровне хемикалије!

Како се наводи у извештају, добра вест је то што пронађена количина токсина није довољно велика да би могла да нанесе озбиљну штету деци која носе ове одевне предмете, али се родитељи упозоравају да свакако предузму одређене мере предострожности.

Оно што припаднике ове еколошке организације посебно брине јесте штетно дејство ових супстанци на здравље радника су укључених у производњу, који раде у фабрикама смештеним широм света од Кине до Италије, Туниса или САД-а.

На тестирање су послата 82 узорка одеће из 25 земаља, а испитани су у лабораторији Универзитета у Ексетру. На пример, у дечијим чарапицама, штрамплицама, ципелицама и спортској одећи откривени су органотоксини који се користе против гљивица.

У чак 50 производа пронађени су нонилксоноли, који се користе за избељивање и прање тканина. Недозвољена количина ових хемикалија, које се акумулира у телу, затим изазивају поремећај хормона и могу да имају погубног утицаја на женску и мушку плодност, пронађена је у производима компанија као што су Адидас, Дизни, Барбери, ГАП, Американ Апарел и Ц&А.

Такође, пронађена је перфлуорооктаноинска киселина (ПФОА) за коју се тврди да има утицаја на репродуктивни и имуни систем. Испитивање ове материје на животињама показало је да са собом носи потенцијалну опасност од изазивања рака. У дечијој гардероби има трагова отровног антимона и фталата, познатих алергена који могу да изазову потешкоће с дисањем.

Истраживачи објашњавају да се ради о опасним материјама које су и загађивачи животне средине, тако да би велики брендови требало да престану да их користе, зарад добробити будућих генерација. Иако су поједини брендови инсистирали на томе да ове количине хемикалије не представљају ризик за купце, већина се обавезала на то да ће их у будућности избацити из процеса производње.

Извор: Телеграф.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *