Вијести, Култура

Ревија руског филма у Београду и Нишу

Један од најстаријих и највећих филмских студија на свету “Мосфилм”, прославља 90 година постојања, а програм посвећен овом јубилеју биће организован и у Београду и Нишу. Од 29. маја до 3. јуна, биће приказана нека од остварења продуцентске куће “Мосфилм”, која је током свих ових година постојања, произвела на хиљаде филмова, које су видели милиони гледалаца широм света.

Шеф одељења за међународну сарадњу Филмског центра Србије, Мирољуб Вучковић, истакао је да генерације одрасле у бившој СФРЈ вероватно добро памте уводну шпицу бројних филмских остварења из СССР-а са чувеном статутом Вере Мухине „Радник и колхозница“, која представља две фигуре са уздигнутим српом и чекићем, а која је заштитни знак “Мосфилма”. Он је најавио да ће Шахназаров бити гост смотре, те да ће том приликом представити свој најновији филм о Другом светском рату, који на драматичан начин представља сукоб чудом преживелог тенкисте са невидљивим непријатељем – тенком-утваром Белим тигром, а на програму је и његова комедија из 1983. године „Ми свирамо џез“ о почецима џез музике у СССР-у. Вучковић је најавио да ће публика имати прилику да погледа и филм славног јапанског редитеља Акире Куросаве „Дерсу Узала“, о истраживањима на Далеком истоку, затим „Огледало“, један од најбољих филмова Андреја Тараковског, који попут мозаика склапа најважније делове живота главног јунака који се налази на самрти, као и „Неколико дана из живота Обломова“, екранизацију чувеног романа Ивана Гончарова у режији Никите Михалкова.

Ревија руског филма у Београду и Нишу

Ревија руског филма у Београду и Нишу

Као посебну посластицу, у програму обележавања 90 година постојања највећег филмског студија на свету “Мосфилма”, посетиоци ће моћи да погледају међу бројним филмовима шест класика светске кинематографије и једно савремено остварење, а како је најавио Вучковић, фестивал отвара „Бели тигар“ Карена Шахназарова, редитеља и генералног директора “Мосфилма”, а до краја манифестације биће приказана између осталих остварења Тараковског, Куросаве и Никите Михалкова.

Аутор Тихана Павићевић

Извор: Глас Србије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *