Вијести, Култура

Ретко се користи ћирилични домен

Ћирилички национални интернет домен .СРБ постоји три године, али се не користи колико би могао и колико је пожељно. То није у складу са жељом да положај ћирилице у српском друштву буде онакав какав заслужује национално писмо било које земље на свету. За то нису увек криве технологије, јер су многи технички проблеми употребе ћирилице на рачунарима и на Интернету одавно решени, наводе у Регистру националних интернет домена Србије (РНИДС).

Иначе, домен .СРБ је на интернету постао видљив 3. маја 2011, а од 27. јануара 2012. корисници .РС домена имали су шест месеци право прече регистрације .СРБ домена по повлашћеној цени. Првог августа 2012. кренула је слободна регистрација .СРБ домена. Данас његова регистрација стаје 350 динара за годину дана. Тако, Република Србија има два равноправна национална интернет домена: .РС и .СРБ.

Власници интернет сајтова сами одлучују да ли желе да имају интернет адресе на једном, другом или оба национална домена. Ћирилички интернет домен .СРБ је део породице ИДН домена, после руског .РФ, други ћирилички интернет домен на свету. Називи .СРБ домена, поред 30 слова српске ћирилице (а-ш), могу да садрже и бројеве (0-9) и цртицу (“-“). Не смеју да садрже цртицу на почетку или крају, као ни две узастопне цртице на трећој и четвртој позицији. Назив .СРБ домена може да има најмање два знака и да садржи највише 63 АСЦИИ знака после конверзије ИДН назива домена у АЦЕ (ASCII Compatible Encoding) облик, што у пракси представља око 30 знакова.

За називе .СРБ домена, регистрација је могућа у оквиру следећих пет доменских простора, зависно од правног статуса корисника, без обзира да ли су домаћи или страни:.СРБ за све заинтересоване кориснике, без обзира да ли су правна или физичка лица; .ПР.СРБ за пословне кориснике (правна лица и предузетнике); .ОРГ.СРБ за пословне кориснике који су непрофитне организације; .ОБР.СРБ за пословне кориснике који су образовне установе и организације и .ОД.СРБ за физичка лица. Постоје још два доменска простора за .СРБ домене, али они нису доступни обичним корисницима. Наиме, .АК.СРБ је намењен академској и научно-истраживачкој мрежи Србије, а .УПР.СРБ државним органима Републике Србије.

Српска ћирилична тастатура нема могућност куцања знака „@“ ни код Windowsa 8.1

Треба знати да је постојање .СРБ домена у складу с препоруком УНЕСKО-а којом се захтева промоција и равноправно коришћења различитих писама у оквиру глобалне Интернет мреже. У време када се у развијеним земљама и право на Интернет сматра за основно људско право, када и највеће земље света брину о очувању националног идентитета кроз домене на свом писму, Србија је међу првима направила корак ка успостављању домена на званичном националном писму.

В. Црњански

Проблем са адресом е-поште

Највећи проблем који тренутно имају сви ИДН домени, па међу њима и наш ћирилички .СРБ, јесте немогућност да адреса е-поште буде у потпуности исписана на локалном; националном писму и са леве стране знака „­@“. Током јула 2014. покренута је иницијатива азијских земаља, на челу с Кином, да се тај проблем реши за сва писма која имају и неенглеска слова, па се очекује да ће се тако „у пакету“ у догледно време решити и наш проблем који је и главни узрок смањеног интересовања за .СРБ домен.

Извор: Дневник (http://www.dnevnik.rs/drustvo/retko-se-koristi-cirilicni-domen)

Вијести о…: Од 5 августа 2014. године Гугл(ЏиМејл) може да прима и да шаље поруке на нелатиничне адресе електронске поште. Један од сарадника „Вијести о…“ је и направио први сервер електронске поште у Србији који прима и шаље поруке са српским адресама са Гуглом од 16. септембра 2014. године.

Српска ћирилична тастатура нема могућност куцања знака „@“ ни код Windowsa 8.1 Да ли само Србима не требе „мајмунче“?

Ова грешка је пријављена јануара 2012 Мајкрософту за Windows XP, и још није исправљена…

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *