Вијести, Мишљења

РЕШЕТЊИКОВ: Доњецка и Луганска република победиће пре или касније

ДИРЕКТОР РИСИ НАГЛАШАВА ДА ЈУГОИСТОК УКРАЈИНЕ ВОДИ ПРАВЕДНУ НАРОДНО-ОСЛОБОДИЛАЧКУ БОРБУ

  • Генерал Леонид Решетњиков наглашава да је украјинска армија у јадном стању и да је фактички борбено неспособна, што Кијев покушава да компензира коришћењем страних плаћеника
  • Морал и етичка страна ствари иду у прилог народних устаника – рекао је директор Руског института за стратешка истраживања агенцији РИА Новости

         

ДОЊЕЦКА и Луганска народна република пре или касније ће победити у рату за независност – оценио је директор Руског института за стратешка истраживања генерал Спољне обавештајне службе РФ Леонид Решетњиков.

          „Национално-ослободилачка борба на југоистоку Украјине може и потрајати, па чак и трпети повремене поразе, али ће се у перспективи завршити победом зато што ти људи не желе да живе у земљи са наметнутим америчким шаблонима“ – рекао је Решетњиков агенцији РИА Новости.

          По његовој процени, у Украјини је тренутно пат-ситуација: „Све може у било ком тренутку превагнути на ову или ону страну, али су морал и етичка страна ствари иду у прилог народних устаника“.

          Генерал Решетњиков наглашава да је украјинска армија у јадном стању и да је фактички борбено неспособна, што Кијев покушава да компензира коришћењем најамника.

          „Ослањање на стране плаћенике при гушењу отпора и наступа народних устаника на југоистоку Украјине и јесте последица борбене неспремности украјинске армије. Зато у томе нема ничег изненађујућег. Тим пре што ово није прво коришћење најамника у оружаним конфликтима на постсовјетском простору. Страни плаћеници су ратовали у Чеченији и то – не само најамници-муслимани, него и из прибалтичких држава и из Украјине“ – нагласио је Решетњиков.

          Тако је било и у време грузино-осетинског конфликта 2008. године када су на страни Грузије ратовали најманици из – Украјине.

Генерал Леонид Решетњиков

Генерал Леонид Решетњиков

Зато је Истражни комитет Русије недавно осумњичио низ украјинских националиста за бандитизам и учешће (у Чеченији) у војним акцијама против руске армије и полиције, међу њима и лидере партије Свобода Олега Тјагнибока и Десног сектора Дмитрија Јароша.

Шеф длужбе безбедности Доњецке републике Александар Ходаковскиј ове недеље је открио да се на украјинској страни често чује енглески, поготово међу снајперистима. Истовремено је указао да украјинским авионима највероватније управају страни пилоти-најамници.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *