Вијести, Регион

Злочини у З. Крајини нису кажњени

189621231752569afa81f89467191608_orig

Београд – Председник Коалиције удружења избеглица Србије Миодраг Линта каже да до сада нико није одговарао за злочине над Србима у 14 западно-крајишких општина.

„Акцијама Хрватске војске и армије Босне и Херцеговине протерано је преко 120 хиљада Срба, а убијено је око 1.650 српских цивила и војника“, казао је Линта после парастоса који је служен у цркви Светог Марка страдалим Србима у овим општинама.

Он је казао да је потребан озбиљан дијалог између Републике Српске, Босне и Херцеговине и Хрватске како би се решили бројни проблеми избеглица с ових простора.

„Многа села су запаљена, а срушено је и много кућа у овим ратовима“, казао је Линта.

Линта је рекао и да је потребно да се отвори озбиљан дијалог између Србије, БиХ и Хрватске о решавању бројних имовинских и других проблема протераних Срба и свих других оштећених грађана, наводећи да су правична, трајна решења једини пут за искрено помирење и сарадњу.

Линта је подсетио да је у БиХ тренутно попис становништва до 15. октобра и указао на важност одзива, јер ће служити за израду стратегије друштвено економског развоја свих крајева БиХ, као и то да ће попис бити основа за формирање локалне и централне власти од 2015 до следећег пописа.

Говорећи о страдању Срба у овим западнокрајишким општинама, епископ Јован је рекао да су страдали од злочиначке руке вођене идејом да се етнички српски простор испразни од српског становништва и нагласио да се жртве не смеју заборавити.

Епископ липљански Јован Ћулибрк поручио је окупљеним верницима да се Срби морају сећати свога страдања.

„На забораву се не гради будућност“, казао је Ћулибрк.

У име првог потпредседника Владе парастосу је присуствовао Немања Стевановић који је положио цвеће у спомен Српским жртвама страдалим у ратовима од 1991. до 2000. на просторима бивше Југославије у Ташмајданском парку.

Ту смо да вам помогнемо и урадимо све што је могуће ради остваривања ваших права и ради идентификовања и кривичног процесуирања одговорних за злочине над српским становништом. Кабинет првог потпредседника владе вам је увек отворен, рекао им је Стевановић, оставивши им и свој број телефона.

После богослужења, положено је цвеће на спомен плочу, која је недалеко од цркве, Србима пострадалим деведестих година у ратовима на простору бивше Југославије.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *