Вијести, Регион

ЖИВКОВИЋ: Мисија одреда „Јован Шевић“ у Новорусији је завршена

ПРВИ ОРГАНИЗОВАНИ СРПСКИ ДОБРОВОЉЦИ НА СТРАНИ РУСИЈЕ ОД 1914. ГОДИНЕ

  • Ситуација у Новорусији се не може погоршати више, она може бити само боља и боља из дана у дан. Украјина је та која је пред сломом и финансијски и економски и војно – оценио командант одреда Братислав Живковић

КОМАНДАНТ четничког одреда „Јован Шевић“, који броји више од 200 добровољаца, Братислав Живковић у интервјуу „Правди“ изјавио је да је мисија у Новорусији завршена.

„Моја одлука о завршетку наше мисије у Новорусији је била из врло практичних разлога. Дошли смо када је било најтеже, отишли у тренутку када више нико не може да каже да су им други донели слободу и победу. Ситуација у Новорусији се не може погоршати више, она може бити само боља и боља из дана у дан. Украјина је та која је пред сломом и финансијски и економски и војно. Сада је све на политичарима“.

Братислав Живковић придаје велики историјски значај учешћу Срба у борбама за Новорусију.

„Наше присуство на простору Новорусије је од историјског значаја. Прво што смо после 100 година први организовани србски добровољци на страни Русије од 1914. године, прво Крим, а сада и у Новорусији. Друго, нашли смо се у помоћи не само руском већ и србском народу, односно потомцима србских ратника који су населили ове просторе средином 18. века и формирали две Крајине и много градова. Примера ради, најстарија општина Луганског је Камени Брод, коју су управо ти наши далеки рођаци и нечији преци основали. Што се тиче самих припадника одреда „Јован Шевић“, поносићу се на њих до краја живота. Одрадили су огроман посао, показали да су прави Срби и четници, и ниједна мрља није остала иза нас!“ – рекао је Живковић.

Братислав је рекао да му није познато да је неки Србин погинуо, иако су се више пута суочавали са смрћу.

Братислав Живковић, командант четничког одреда „Јован Шевић“ у Новорусији

Братислав Живковић, командант четничког одреда „Јован Шевић“ у Новорусији

Одговарајући на питање новинара да ли су четници били плаћени за свој ангажман у Новорусији, Братислав Живковић је рекао да су били „плаћени љубављу народа који нас је тамо прихватио, сузама и загрљајима многих Руса и Срба који нису заборавили своје порекло“.

„То треба лично доживети и видети – јединствени доживљај који остаје за цео живот!“ – додао је Братислав Живковић.

Правда

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *