Регион

Железнице Србије: Сто милиона потрошено у кафани

eko-Zeleznice-Srbije1

Београд – Железнице Србије“ продаће 103 службена аутомобила на лицитацији, а укинуће се и највећи број корпоративних картица, открива за „Новости“ Драгољуб Симоновић, нови генерални директор овог предузећа. Како каже, до сада је утврђено да су највеће трошкове са картицама правили управо они који су на њих имали најмање права. Само на репрезентацију у објектима „Железнице Србије“ потрошено је више од 100 милиона динара.

„Јело се и пило онако како добар домаћин никада у својој кући не би радио, а нису само директори трошили“, каже Симоновић.

„Месечни трошкови за више од 4.000 фиксних телефонских бројева су око четири милиона динара, а за коришћење мобилних телефона у овом тренутку дугујемо око 40 милиона динара.“

Осврнувши се на обавезе одржавања друмских возила и потрошњу горива, Симоновић каже да су подаци до којих се у међувремену дошло и много гори од првобитних.

„Још анализирамо и сређујемо све податке, али могуће је да трошкови одржавања друмских возила и потрошње горива премаше на годишњем нивоу цифру од сто милиона динара“, истиче Симоновић.

„Основано сумњамо и да је било службених возила која су се користила као такси превоз. Гориво се плаћало најпре картицама, па готовином и најзад точило на железничким пумпама. Сада све те податке треба сакупити, али цифре су огромне. Најбољи пример неодговорности је и то да у управну зграду железнице може без икакве контроле и евиденције да уђе било ко.“

Директор каже да још није добио одговор зашто „Железнице Србије“ три године нису реализовале кредите Европске банке за обнову и развој, због чега су плаћени пенали у износу од два милиона евра. Сигурно, како тврди, још толико износи штета што нису купљени нови вагони и локомотиве и поправљене пруге, чиме би се повећао обим превоза и број путника, а тиме и транспортни приходи.

„Издао сам наредбу да се крене у набавку вишесистемских локомотива захваљујући једном од ових кредита, али због тендерских процедура требаће нам бар два месеца да закључимо уговор, па ће то вероватно проузроковати додатне казнене пенале“, наводи Симоновић.

„Ако не искористите међународне кредите од 200 милиона евра, па још платите и пенале, онда то није случајно урађено. И ми ћемо утврдити ко је за то одговоран и зашто је тако рађено. Циљ ми је да уредим систем и истерам начистац све неправилности. Ако има елемената за кривичне пријаве биће их. Ако нема кривичне одговорности, а трошило се и понашало бахато и нерационално, биће прекршајних пријава, дисциплинске одговорности и смена. На тај начин шаљем поруку и садашњем пословодству да мора да води рачуна како и шта ради, јер ће сутра неко и наш рад контролисати.“

На нивоу предузећа формирана је комисија за примопредају дужности, која треба да утврди комплетну слику српских железница у свим сегментима њеног пословања. Ново пословодство донело је низ наредби са циљем максималне редукције трошкова у предузећу, који нису директно у функцији одвијања и безбедности саобраћаја или повећања прихода.

Директори на три месеца

Према првим проценама, српским железницама годишње за нормално функционисање недостаје око 13 милијарди динара – истиче Симоновић.

„За одржавање и инвестиције моћи ћемо да издвојимо свега нешто више од две милијарде динара. Циљ редукције трошкова је да из сопствених прихода обезбедимо додатан новац за одржавање и инвестиције. У првом кварталу очекујем смањење трошкова за око 10 одсто у односу на исти период лане. Уколико буде било руководилаца који то не могу да реализују, неће моћи да буду у овом тиму. Све директоре именујем на рок од три месеца и то је период у којем они треба да се докажу.“

(Т. Спалевић / Новости)

Коментариши чланак

Коментара