Вијести, Регион

Због родног краја и лекарских изазова, оставио Аустралију

Пријепоље – Због родног краја и лекарских изазова оставио Аустралију, породицу и плату од преко 5.000 еура.

Др Мирсад Љухар (53), лекар специјалиста неуропсихологије, директор Дома здравља у Пријепољу, лекар у овој пријепољској медицинској установи од 1982. године, је невероватан човек и хуманиста. Овај рођени пријепољац, веома омиљен међу својим суграђанима, отишао је из родног Пријепоља 1999. године са породицом у Аустралију, после пет година проведених у земљи кенгурова, због носталгије за завичајем се вратио у свој град. У Аустралији му још увек живе супруга Стајка, која је из престонице трубе у Гучи свог животног сапутника пронашла у Пријепољу, син Дамир и ћерка Теа. Овај познати пријепољски лекар и велики хуманиста се у Аустралији одрекао лекарске плате од преко пет хиљада еура, вратио се у родни крај, међу своје људе. Током петогодишњег боравка у Аустралији, стално га је прогањало то што је својим земљацима у Србији био потребан као лекар. Он је као лекар, хуманиста и као изузетан човек који је уз много опреме и лекова, успео да обезбеди од пријатеља по свету и седам санитетских возила која данас чине окосницу возног парка пријепољског Дома здравља.

Помоћ из Швајцарске за Пријепоље.

Помоћ из Швајцарске за Пријепоље.

– Овде сам већ осму годину директор Дома здравља, радим и као директор и као лекар и имам плату 80.000 динара, то није тајна, а у Аустралији сам имао лекарску плату већу од пет хиљада еура. Носталгија за родним крајем, овај посао међу својим народом за мене је изазов већи и од љубави за мојом породицом, ја једноставно морам бити са овим људима и помоћ у њиховим невољама били су јачи од мене. У Аустралији, у Мелбурну, су ми супруга Стајка, лекар физијатар, ћерка Теа са 27. година је завршила два факултета у Аустралији, право и психологију и положила је ових дана државни испит, син Дамир је завршио факултет Биомедицине, а ових дана завршава и Медицински факултет, па ће и он имати две факултетске дипломе, прича Мирсад Љухар.

Пријепољски Дом здравља пружа медицинске услуге не само становницима општине Пријепоље, већ и околних општина Прибој, Нова Варош и Сјеница. Захваљујући својим пријатељима из света др Мирсад Љухар је набавио стотине килограма лекова, многе медицинске апарате, али и седам савремених санитетских возила, нека са комплетном медицинском опремом, како би се помогло овдашњем живљу у очувању здравља.

– Недостајала су нам санитетска возила, имамо много потреба за превоз пацијената до Ужица и Београда, за хитну службу у пријепољском крају, кућну негу, дијализе, вакцинације, возила Дома здравља у Пријепољу пређу недељно и по десетак хиљада километара. Посредством мојих пријатеља из Швајцарске добили смо три санитетска возила „мерцедес“ са комплетном опремом из Швајцарске, два потпуно нова санитетска возила са опремом даривала нам је Краљевина Норвешка, оба су вредна преко 80.000 еура, након мојих свакодневних молби и ургенција код Министарства здравља Србије добили смо једно ново возило и сада имамо један од најопремљенијих возних паркова у Домовима здравља у Србији, каже др Мирсад. Он каже да ових дана „трага“ за једном макар половном „ладом нивом“ неопходном за пријепољско планинско подручје, како би се помогло бројним старачким домаћинствима која живе у забитима Полимља. Каже онако скромно какав је иначе, да га је мољакање и ургирање набавку хуманитарне помоћи у лековима, опреми и возилима „коштало и нерава и времена и по џепу“, али његова упорност и сјајно познавање енглеског језика су се исплатили. Он нема, наравно, ни службено возило, каже најискреније и да му га неко поклони он би га уступио за потребе пацијената.

А овај необични човек, сјајан хуманиста и лекар коме се пацијенти обраћају свуда, и ван његове лекарске ординације и он их увек уљудно саслуша, највећи део дана проводи у Дому здравља, који му је, како рече – друга кућа. Наравно, како рече др Мирсад Љухар, обавезно се свакодневно нађе времена и за интернет везу са породицом у Аустралији.

– Захваљујући интернету ја сам свакодневно са породицом, али и овде у Пријепољу уз моје пријепољске и пацијенте, све то ме испуњава и не кајем се нимало што сам овде, јер мени је у родном Пријепољу најлепше – испраћа нас овим речима добри човек и хуманиста, за његове пријепољце само „др Мирсад“!

Мујо Бјелопољац

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *