Вијести, Регион

Због беспарице по хладноћи одјављују грејање!

Београд – Финансијске потешкоће једно су од главних објашњења све чешћих захтева за искључење са система даљинског грејања у Београду. Корисници се не устручавају да се обрате ЈКП „Београдске електране“, које потом доноси сложену одлуку, узимајући у обзир обавезе које имају и према суседним просторима.

Број захтева расте из године у годину, а процедура није нимало једноставна. У већини објеката који су изграђени пре 2000. године, заједничка инсталација, на коју су повезани радијатори, вођена је кроз станове. Самим тим, како објашњавају у „Београдским електранама“, не постоје технички услови за искључење станова.

„Како ће се објекат загревати је прописано грађевинском дозволом“, каже Игор Краснић из „Београдских електрана“.

„На основу тога се пројектују инсталације и када се станови греју преко централног система, они нису топлотно неутрални, већ утичу једни на друге.“

Прописана температура у становима који имају централно грејање је 20 степени Целзијусових, са одступањем од једног степена. Они се снабдевају енергијом из топлотне подстанице, преко заједничких инсталација. Тако да, искључење појединог простора директно утиче на загревање суседних.

„Имајући у виду целокупну ситуацију по питању коришћења и плаћања услуга испоруке топлотне енергије, најсврсисходније решење било би прелазак на наплату према сопственој појединачној потрошњи топлотне енергије“, објашњавају у „Београдским електранама“.

„Топлотне станице су осавремењене и власници станова имају ту могућност.

Осим материјалних проблема, подносиоци захтева најчешће као разлоге наводе да у стану нико не живи и да зато нема потребе да се греје.“

Комшије морају да пристану

Уколико већ постоје могућности за искључење, осим захтева, потрошач мора да приложи и изјаву скупштине станара који су упознати и сагласни с тим, власника станова у окружењу, потврду да немају дуговања за грејање. Уз то потребна је и потврда „Електродистрибуције“ да ангажована електрична снага омогућава коришћење електричне енергије за загревање стана…

Грејање (Фото: Новости)

Грејање (Фото: Новости)

Статистика

Према евиденцији „Београдских електрана“ највише захтева за искључење станова добили су 2013. године – чак 363. А ове године, број је порастао у односу на 2012. и 2011.

М. Рогач / Новости

Извор: ВасељенскаТВ

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *