Вијести, Регион

Завршено изјашњавање грађана, НЕ у благој предности

Завршено изјашњавање грађана, НЕ у благој предности

Атина – У Грчкој је у 19.00 часова по локалном времену завршен референдум на којем су се грађани изјашњавали о приједлогу међународних повјерилаца.

На референдуму је право гласа имало 9.855.029 бирача који су се са „да“ или „не“ изјаснили на укупно 19.159 бирачких мјеста широм Грчке.

Гласачка мјеста су била отворена јутрос око 7.00 часова.

Одржавање референдума иницирао је грчки премијер Алексис Ципрас. Гласање је организовано за само девет дана.

Референдумско питање је гласило: „Да ли да се прихвати нацрт споразума који су представиле Европска комисија, Европска централна банка и Међународни монетарни фонд на састанку Еврогрупе 25. јуна и који се састоји од два документа, а сачињава јединствен приједлог? Први документ је насловљен Реформе за довршетак актуелног програма и послије њега, а други Прелиминарна анализа одрживости дуга“.

Посљедњи пут Грци су на референдуму гласали прије 41 годину, односно 1974. године када су одбацили обнављање монархије послије пада хунте „црних пуковника“. /крај/дп

У малој предности опција „НЕ“

Резултати посљедњих истраживања јавног мњења, објављени након затварања гласачких мјеста на референдуму у Грчкој, показују да је у малој предности опција „не“, али нису објављени резултати излазних анкета.
Ови резултати анкета објављени су вечерас након затварања гласачких мјеста јер је објављивање анкете јуче било забрањено.

Завршено изјашњавање грађана, НЕ у благој предности

Завршено изјашњавање грађана, НЕ у благој предности

Резултати три анкете, коју су обавиле агенције „ГПО“, „Метрон анализис“ и „МРБ“ показују да је опција „не“ у предности од три одсто испред „да“.

Анкетна агенција „Марк“ изнијела је претпоставку према којој је од 49,5 одсто до 54,5 одсто Грка на референдуму гласало за „не“ у односу на 45,5 до 50,5 одсто за „да“.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *