Вијести, Регион

Зашто Шиптари напуштају Косово усред зиме и под чијом диригентском палицом?

ОДЛАЗЕ ЛИ ЗАИСТА МАСОВНИЈЕ НЕГО ИКАД – ИМАЈУ СРБИ УОПШТЕ ЧЕМУ ДА СЕ РАДУЈУ?

  • Марко ЈАКШИЋ: Градови су им и даље пуни. Број Албанаца који одлазе је исти као и пре две или 15 или 25 година. Ако се каже да је 2014. азил у Немачкој затражило 10.000 Албанаца, а на КиМ се роди више од 50.000 онда се види да одлив и није тако велик
  • Славко СТЕВАНОВИЋ: Огроман је проценат оболелих од карцинома. Млади немају где да се запосле – не може се живети само од дроге и белог робља. Прошла их је еуфорија да ће срећно живети, само ако успеју да протерају Србе са Косова и Метохије. Видели су да су добили Јариње и Брњак, али немају независност. Нема светле будућности и траже други излаз
  • Добросав ДОБРИЋ: Албанци досад нису могли да прелазе Србију тако лако, а сада преко Јариња и Брњака пролазе само уз потврде „Косова“. Тако је, очигледно, договорено у Бриселу. У Суботици имају организован дочек и онда брзо прелазе северну државну границу

         ЈАВНОСТ Србије већ неколико дана запљускују информације каквих одавно није било: Основни тон им је исти: Шиптари масовно напуштају Косово и Метохију, целе породице и делови села.

         Појављују се и видео-кадрови на којима се види како одлазе десетине аутобуса. Чак са доста деце.

         Појављују се и снимци који сведоче да неку асистентску улогу у свему има и полиција Србије.

         Одмах су, наравно, кренула и нагађања и лицитирања. Неки само што не аплаудирају: почела шиптарска велика сеоба, само без Чарнојевића.

         Други увелико зазиру: о чему год да се ради – ово за Србе у покрајини неће изаћи на добро! Само да то не буде у функцији рашчишћавања простора за нови погром.

         Власти Србије о свему ћуте, праве се невеште. А сигурно би имале шта да саопште и открију.

         Дакле: због чега одлазе Шиптари? Да ли заиста одлазе масовно, масовније него икад досад?

         Због чега су кренули усред зиме? Може ли се тако нешто догађати без нечије режије? Чије: шиптарске или и међународне, у коју је укључена и Србија?

         Треба ли Срби заиста да зазиру и да стрепе?

         Ево шта о „исељавању Шиптара” мисле српски лидери са севера Косова.

         Марко ЈАКШИЋ, члан Председништва ДСС

НЕ ВИДИМ да Албанци масовно напуштају Косово – градови су пуни. Мислим да се надувава цела прича и да је то у интересу онима на Западу.

Број Албанаца који одлазе је исти као и пре две или 15 или 25 година. Ако се каже да је 2014. азил у Немачкој затражило 10.000 Албанаца, а на КиМ се роди више од 50.000 онда се види да одлив и није тако велик.

Зашто одлазе?

Због економске ситуације. Највећи део њих је са села и планина, улетели су у градове, заузели српске куће и станове од којих не могу да живе, а у село неће да се врате.

Сада иду негде где могу да зараде за живот.

Медији то надувавају, јер хоће да представе то као добру политику Александра Вучића: што мање Албанаца на Косову – то боља безбедност за Србе.

         Славко СТЕВАНОВИЋ, председник Скупштине АП КиМ

МЕЂУНАРОДНА заједница је створила фантомску државу Косово.

Искористили су наше комшије Албанце, нису ни њима ни нама донели добро на Косову. Донели су уранијум.

Огроман је проценат оболелих од карцинома. Млади немају где да се запосле – не може се живети само од дроге и белог робља. Прошла их је еуфорија да ће срећно живети, само ако успеју да протерају Србе са Косова и Метохије.

Видели су да су добили Јариње и Брњак, али немају независност. Нема светле будућности и траже други излаз.

Уплашени су и гледају шта се дешава данас – и плаше се знајући шта се десило 1999. године када су њихови ментори са запада бомбардовали Косово и Меотохију. Албанци знају да нису страдали само Срби, него и они – Албанци. У таквој ситуацији, не виде будућност у фантомској држави.

Схватили су да Косово никада неће бити држава и зато више неће да жртвују своје животе.

Да ли страхују Срби? Ми смо увек уплашени. Али, највише јер нам је држава Србија остала иза леђа претварањем административних прелаза у границу.

На северу КиМ нема наше полиције, гасе се све институције државе Србије – заправо их и нема, али, ми немамо избора и морамо да останемо и бранимо суверенитет и интегритет Србије.

Зашто Шиптари напуштају Косово усред зиме и под чијом диригентском палицом?

Зашто Шиптари напуштају Косово усред зиме и под чијом диригентском палицом?

Надамо се да ће државни врх Србије да схвати да где нема државе нема ни народа. Чекаћемо повратак наше државе. Макар пола века, али дочекаћемо.

Добросав ДОБРИЋ, потпредседник Скупштине АП КиМ

МОЖДА би министри и посланици које су власти из Београда натерале да учествују у власти „државе Косово“ могли да дају тачан одговор.

Ако је одговор економски моменат – он постоји и за Србе, а Срби се не исељавају организовано и масовно.

Да ли су разлози безбедносни?

Албанци су увек били информисанији од Срба, знали су за бомбардовање пет година пре него што се десило, знали су да ће 250.000 Срба бити протерано, много пре него што се то десило. Тако да њихово организовано исељавање не слути на добро.

Одлазак је сигурно организован.

Албанци досад нису могли да прелазе Србију тако лако, а сада преко Јариња и Брњака пролазе само уз потврде „Косова“. Тако је, очигледно, договорено у Бриселу. У Суботици имају организован дочек и онда брзо прелазе северну државну границу.

То не може без плана.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *