Вијести, Регион

Зашто је преговарачка платформа са ЕУ тајна?

KETRIN ESTON, IVICA DACIC

Основе за преговоре Србије и ЕУ неће бити јавне, поручује шеф европске делегације у Србији Мајкл Давенпорт. Нажалост, Србија на преговарачки оквир Уније не може да утиче, објашњава премијер Ивица Дачић.

Шеф европске делегације у Србији Мајкл Давенпорт рекао је да основе за преговоре Србије и Европске уније неће бити јавне. Нажалост, Србија на преговарачки оквир Уније не може да утиче, објаснио је премијер Ивица Дачић.

Нацрт платформе је, подсећа, у јулу објавио Штефан Филе, али се о њему сада изјашњавају државе чланице, од којих неке имају више, а неке мање слуха за позицију Србије.

Да ли ће нормализација односа са Приштином бити поменута у сваком поглављу још се не зна. Платформа са којом ће Европа наступити у преговорима са Србијом биће тајна.

Нацрт текста који то дефинише, пре четири месеца представио је европски комесар за проширење, али државе чланице амандманима могу да га мењају.

„Немојте да очекујете да ће српска и ЕУ платформа за преговоре бити јавни документи који ће да се налазе на интернету у овом тренутку“, рекао је Мајкл Давенпорт.

Према његовим речима, ипак су у питању преговори две стране и свака има своје интересе које мора у тим преговорима да заступа.

Ни премијер Србије не зна како ће текст изгледати. Уверен је да са тим „нису начисто“ ни министри спољних послова који одлучују, јер долазе из земаља које имају више или мање разумевања за ставове Србије.

„Сада је он у фази усаглашавања, разне државе дају амандмане. Ја сам раније више пута коментарисао да нису добри неки амандмани који су дошли од Немачке или је то био „нон пејпер“, пре него што су били амандмани који говоре о томе да би Косово требало да буде услов за звршетак преговора о сваком важном поглављу“, рекао је премијер Дачић.

Како је рекао, ми сматрамо да нормализација односа не мора да се помиње у сваком поглављу, јер се тога не тиче.

Коначни текст платформе биће тема прве међувладине конференције. Београд се нада да ће датум конференције бити познат после седнице Европског савета 19. или 20. децембра.

Раније су као могући термини одржавања међувладине конференције помињани децембар или јануар.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *