Вијести, Регион

ЗАХВАЛНИ РУСИЈИ: Погледајте како Ал Џазира извештава о четницима на Криму

Четници тврде да су званично део онога што зову одбрамбена борбена резерва Аутономне Републике Крим, коју сматрају историјском руском територијом и што ће референдум, како кажу, само потврдити.

Севастопољ-  Осим руских Козака, који су дошли на позив кримских Козака да помогну у одржавању реда, на Крим је стигла и група униформираних припадника Четничког покрета из Србије.

Српски четници на Криму са Ноћним вуковима

Српски четници на Криму са Ноћним вуковима

Појава четника на Криму изазвала је снажне реакције на Балкану, а до њих је у Севастопољу дошао Ал Џазирин новинар Стефан Горановић.

Припадници Четничког покрета из Србије дошли су као добровољци на Крим, а тамо су их позвали и угостили руски Козаци са којима на пунктовима контролишу возила.
„Имамо задатке. На барикадама смо присутни, по граду шетамо, гледамо да не буде неких немира. Углавном, на Криму је мирно. Нема екстремиста. Татари који живе овде кажу: нека буде шта буде, само да није рата„, тврди Братислав Живковић, председник Четничког покрета.

Кажу да су дошли само у униформама, без оружја, и да су легално прешли границу.
„Нама оружје овде није ни потребно. Нисмо дошли овде наоружани. Ако буде било потребе за оружјем, добићемо га овде. Наше присуство је само једна мировна мисија. Преносимо овде наша искуства са барикада на Косову и Метохији“, додаје Живковић.

Добровољци су једногласни кад је реч о мотиву, а то је захвалност Русији, како наводе, за све што је учинила за српски народ на Косову.

„Када дођем овде, осећам понос што сам Србин, јер Руси су нас заиста дочекали као браћу, што ми њима и јесмо – као и они нама“, наводи Славиша Ђокић, који је на Крим дошао са подручја Трстеника.
Руски Козак Алексеј Сушков преноси како је била „велика радост и одушевљење, јер су желели да се виде“. „Најлепше емоције“, кратко је рекао Сушков.

Сви тврде да су званично део онога што зову одбрамбена борбена резерва Аутономне Републике Крим, коју сматрају историјском руском територијом и што ће референдум, како кажу, само потврдити.

Четници остају на Криму све до спровођења референдума, кажу, како би допринели одржању мира на полуострву. Њихова порука је да се одлука народа мора поштовати чак и ако то укључује одвајање Крима од Украјине„, закључује Ал Џазирин новинар Стефан Горановић у јављању из Севастопоља.

Извор: Ал Џазира

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *